Les galàxies nanes, prefereixen la MOND a la matèria fosca.

Una anàlisi detallada de les vuit galàxies nanes que orbiten a la Via Làctia, indica que el seu comportament orbital es pot explicar més acuradament amb la Dinàmica Newtoniana Modificada (MOND), que no pas, per la seva “rival” i més àmpliament acceptada, la teoria de la matèria fosca. Aquest és el resultat que ha presentat en Gary Angus, investigador de la Universitat de St. Andrews, durant el National Astronomy Meeting, que es va celebrar la setmana passada a Belfast.

“En un primer moment, és suggeria la MOND per explicar successos que viem en un Univers distant. Aquest és el primer estudi detallat, en el quel podem provar els efectes de la teoria a la vora de casa. Els càlculs de la MOND i les observacions semblen coincidir sorprenentment. També hem trobat alguns efectes de marea, pronosticats per la MOND que hauríem de ser capaços de provar durant les observacions i simulacions futures”, comentava en Gary Angus.

Essencialment, la MOND afegeix una nova constant a la natura (a0) de la física, a més de la velocitat de la llum, la constant de Planck, entres d’altres. Per sobre de tot, l’acceleració esta pronosticada exactament, tal com indica la segona llei de Newton. Aquesta constant, és tan petita, que pot passar desapercebuda amb les grans acceleracions, que experimentem en el dia a dia. Per exemple, quan deixem caure una pilota a terra, la gravetat es 100.000 milions de vegades més intensa que a0, mentre que l’acceleració de la Terra al voltant del Sol, es de 50 milions de vegades més intensa.

Tanmateix, quan s’estan accelerant els objectes extremadament lents, com observem en les galàxies o cúmuls de galàxies, llavors la constant fa una diferència significativa en les forces gravitacionals que en resulten.

Quan la MOND s’aplica a la població de galàxies nanes, un efecte es que les forces de marea de la Via Làctia, que tenen un efecte insignificant en la Mecànica Newtoniana clàssica, poden fer representar una gran diferència. Això és especialment significatiu, per les galàxies nanes que orbiten a la nostra galàxia.

“En aquestes galàxies nanes, la gravetat interna és molt dèbil comparada amb la gravetat de la Via Làctia. La MOND suggereix que la Via Làctia, és com un banc que presta la gravetat a les galàxies nanes, per poder-les fer més estables. Encara que existeixen condicions per aquest prestem: si les galàxies nanes es comencen a acostar al “banc”, el prèstec es redueix gradualment, o fins i tot s’anul·la, tenint que retornar una part d’aquesta gravetat. En dues galàxies, s’ha observat que s’han acostat massa de pressa i que no poden retornar la gravetat prestada. Això sembla haver provocat l’interrupció d’aquest equilibri”, comentava en Gary Angus.

mond.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

The document has moved here.


Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80
301 Moved Permanently

Moved Permanently