La Venus Express, segueix la recerca de volcans en activitat.

La sonda Venus Express de l’ESA, ha mesurat una quantitat altament variable de diòxid de sofre, un gas volcànic en l’atmosfera del planeta Venus. Els científics, han de decidir ara si això, es una evidència a favor dels volcans en activitat, o connecta amb un mecanisme fins ara desconegut que afecta l’alta atmosfera d’aquest planeta.

La recerca dels volcans en activitat funciona des dels inicis de l’exploració espacial del planeta. “Els volcans són una part clau dels sistema climàtic”, comenta en Fred Taylor, científic de la missió Venus Express.

A la Terra, els compostos de sofre no es queden gaire temps en la seva atmosfera. En canvi reaccionen amb la superfície del planeta. Es creu que el mateix està passant a Venus, encara que les seves reaccions son molt més lentes, amb una diferència d’uns 20 milions d’anys.

Alguns científics han sostingut que la gran proporció de diòxid de sofre trobat per les missions prèvies que van arribar a Venus, tan sols representen les erupcions volcàniques més recents. Mentre que d’altres, mantenen que les erupcions podrien haver passat fa uns 10 milions d’anys i que el diòxid de sofre, hauria trigat aquest temps a reaccionar de les roques de la seva superfície.

L’Espectroscopi per la Recerca de les Característiques de l’Atmosfera de Venus (SPICAV), va analitzar la llum d’una estrella en travessar l’atmosfera de Venus. La llum absorbida, mostra la identitat dels àtoms i molècules trobades a l’atmosfera de Venus. Aquesta tècnica funciona només en l’alta i tènue atmosfera, a una alçada entre els 70-90 quilòmetres.

En Jean-Loup Bertaux del Servei d’Astronomia del CNRS, cap de recerca del SPICAV, comenta: “Sóc molt escèptic pel que fa a la hipòtesis volcànica. Tanmateix he d’admetre que encara no entenem per què hi ha tant de sofre en altituds altes, on la llum solar hauria de desfer-lo ràpidament”.

venusexpressseq22_noband_c_.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX 2008 Abril 11, 2008 6:44 pm

    […] 11 Abril 2008. La Venus Express,  segueix la recerca dels volcants en activitat. […]

Deixa un comentari

The document has moved here.


Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80
301 Moved Permanently

Moved Permanently