Esplendor estrellat en el nucli d’Omega Centauri.

El nucli del cúmul globular d’Omega Centauri, brilla amb una combinació de 2 milions d’estrelles. Encara que el cúmul sencer, conté uns 10 milions d’estrelles, i és per tan el més gran i massiu, dels 200 cúmuls globulars que orbiten a la nostra galàxia. Aquest cúmul, està a una distància d’uns 17.000 anys llum de la Terra.

Els astrònoms Eva Noyola del Institut Max Planck d’Alemanya i en Karl Gebhardt de la Universitat de Texas, dels Estats Units, han informat de la possible detecció d’un forat negre d’una massa mitjana, en el nucli d’Omega Centauri.

El resultat, és basa principalment en les mesures espectroscòspiques obtingudes amb el telescopi Gemini Sud, situat a Xile, on suggereix que les estrelles en el nucli central, s’estan movent a velocitats més altes de les previstes.

Entre les possibles explicacions per entendre aquestes altes velocitats, hi figura l’existència d’un forat negre, amb una massa aprocimada de 40.000 vegades la del Sol.

Els astrònoms, han especulat durant molts anys, amb la possibilitat que els cúmuls globulars poguessin albergar en el seu centre, algun tipus de forat negre de massa intermèdia.

Els forats negres de massa mitjana, són menys massius que els forats negres supermassius, amb unes masses equivalents a milers de milions la massa del Sol, i que acostumen a residir en l’interior de les galàxies massives.

Aquesta imatge del Hubble, presa amb la Advanced Camera for Surveys, s’utiltza per ajudar a concretar si en el seu interior pot existir aquest forat negre.

omega-centauri.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX 2008 Juliol 30, 2008 5:37 pm

    […] 8 Abril 2008. Esplendor estrellat  en el nucli d’Omega Centauri. […]

Deixa un comentari

The document has moved here.

301 Moved Permanently

Moved Permanently