Els quàsars anul·len la formació estel·lar en els Nuclis Galàctics Actius.

Un exhaustiu estudi sobre galàxies actives i inactives, ha donat noves idees de la complexa interacció entre els forats negres supermassius, situats en els Nuclis Galàctics Actius (AGN) i la formació d’estrelles al voltant de les mateixes galàxies.

L’equip del Institut de Recerca d’Astrofísica de la Universitat John Moores de liverpool, ha estudiat les propietats de la llum d’unes 360.000 galàxies, per entendre la relació entre el creixement dels forats negres, el creixement d’estrelles en els centres de les galàxies i l’evolució global de les mateixes galàxies.

L’estudi ha detectat que el gas expulsat durant la fase de quàsar dels AGN, extingeixen la formació estel·lar, de manera que les estrelles marxen de les galàxies amfitriones, per evolucionar més lentament.

Aquesta recerca també mostra el fort lligam, entre les fusions de galàxies i la formació de forats negres supermassius en les AGN, però també indica, que si l’ambient es torna massa ple de galàxies, llavors la probabilitat del creixement d’un forat negre supermassiu, és redueix considerablement.

Els científics creuen que tots els AGN, passen per una fase quàsar, on la radiació emesa des del disc d’acreció, al voltant del forat negre, es torna tan brillant que eclipsa totalment la pròpia galàxia amfitriona.

Avui, es creu que la majoria de les galàxies massives, contenen un forat negre supermassiu latent en el seu nucli, un llegat de la fase d’activitat anterior del potent quàsar, que per raons desconegudes, en alguns d’aquests forats negres s’han reencès.

“La llum estel·lar que ens arriba de les galàxies, ens pot transmetre la informació, de com han evolucionat”, comenta en Paul Westoby, responsable de l’equip de recerca. “Les galàxies, es poden agrupar en dues famílies d’un color bàsic: la seqüència blava, amb galàxies joves, amb una gran formació estel·lar i la seqüència vermella, amb galàxies més massives, velles i amb una evolució més lenta”. Westoby segueix comentan, “Els científics han pensat durant molt de temps, que les galàxies amfitriones d’AGN, podrien ser un pas entre les dues famílies i per això, representar un punt crític en la vida d’una galàxia, ara bé, el nostre estudi ha estat capaç d’excloure aquesta possibilitat”.

ngc-5806.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX 2008 Maig 25, 2008 6:22 pm

    […] 6 Abril 2008. Els quàsars anul·len la formació estel·lar en els Nuclis Galàctics Actius. […]

Deixa un comentari

The document has moved here.

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

301 Moved Permanently

Moved Permanently