La sonda STEREO, observa un tsunami solar.

En aquestes imatges, que han proporcionat les sondes espacials STEREO, podem observar per primera vegada un tsunami solar, que és desplaça a través de la baixa atmosfera solar.

Els tsunamis solars, són llançats per enormes explosions dins de l’atmosfera solar, anomenades explosions massives coronals (CMEs). Encara que els tsunamis solars, poden compartir molts trets en comú amb els de la Terra, la versió solar és diferencia en que poden viatjar a més d’un milió de quilòmetres per hora.

Aquest tsunami, va tenir lloc el passat dia 17 de maig de 2007, i va durar aproximadament 35 minuts, arribant a la màxima velocitat al voltant de 20 minuts després de l’explosió inicial. Aquestes observacions, han estat fetes per un equip`de recerca del Trinity College Dublin.

“L’energia alliberada en aquestes explosions, es grandiós, al voltant de dos mil milions de vegades el consum energètic mundial anual. Això, només en una fracció de segon. En la meitat d’una hora, vèiem el tsunami cobrir gairebé el disc solar, a un milió de quilòmetres del seu epicentre”, comenta en David Long, investigador del National Astronomy Meeting, de Belfast.

Les sondes STEREO, van equipades amb el Extreme Ultraviolet Imager (EUVI), uns instruments que controlen al Sol, amb quatre longituds d’ona diferents i que corresponen a temperatures que oscil·len entre els 60.000 a 2 milions de graus Celsius.

Els científics, relacione la temperatura més baixa, a les estructures de la cromosfera solar, visible just per sobre de la fotosfera. Les temperatures relacionades entre 1 i 2 milions de graus Celsius, es relacionen amb l’estructura de la corona solar.

tsunami-solar.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX 2008 Setembre 3, 2008 7:57 pm

    […] 3 Abril 2008. La sonda STEREO, observa un tsunami solar.  […]

Deixa un comentari