Noves taques observades a Júpiter.

Els científics han observat unes taques lluminoses inesperades en el planeta júpiter, provocades per la seva lluna, Io.

A més de mostrar l’activitat volcànica més espectacular del Sistema Solar, Io provoca aurores en el seu planeta mare, similars a les aurores de la Terra. Les emissions que provoquen aquestes aurores, s’anomenen “empremta d’Io”.

Dels estudis previs, els investigadors ja havien observat que l’empremta d’Io, produïa unes taques brillants, que tot seguit es convertien en aurores. Aquestes taques estan localitzades al final d’una corrent de partícules carregades, que envolten al planeta.

Ara, aquest grup de planetólegs de Bèlgica i Alemanya, han descobert que l’empremta d’Io, podria incloure un dèbil flux de partícules a la corrent principal.

Segons comenta en Bertrand Bonfond, de la Universitat de Liège (Bèlgica), “previament només havien observat una corrent descendent, en les configuracions d’Io i del camp magnètic de Júpiter. Però ara, que tenim la imatge complerta, ens donen uns resultats sorprenents, que cap teoria pronosticava, amb uns corrents ascendents”.

Io obstrueix el flux de partícules carregades (o plasma) al voltant de júpiter. Mentre aquest satèl·lit interromp el flux, genera potents ones de plasma, que desplacen electrons cap a l’atmosfera de júpiter, creant aquestes aurores.

Aquest descobriment posa en qüestió els anteriors models de l’empremta d’Io, comenta en Bonfond. Ell i els seus col·legues proposen una nova interpretació, en la qual els raigs dels electrons viatgen d’un hemisferi jovià a un altre.

ifp_bonfond04.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX 2008 Octubre 17, 2008 4:43 pm

    […] 20 Març 2008. Noves taques observades a Júpiter.   […]

Deixa un comentari