WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-29 11:26:56' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

L’aigua efervescent d’uns super-guèisers alimentava a un Mart antic.

Enormes dolls d’aigua en estat gasós, sembla que han estat presents en el planeta Mart, alhora que el vulcanisme enlairava pedres i fang, segons comenta un equip de científics.

Els guèisers, es poden formar de dues maneres a la Terra. En alguns casos, l’aigua desplaça amunt el vapor d’aigua, mentre que en altres, són les bombolles de diòxid de carboni les responsables d’aquesta missió.  Els dos tipus de guèisers, poden ser espectaculars, com el de Old Faithful, situat en el Parc Nacional de Yellowstone (Estats Units), el qual enlaire l’aigua bullint fins a una alçada d’uns 45 metres aproximadament.

Ara, els científics han trobat senyals d’antics guèisers en el planeta mart, molt més grans que els de Yellowstone. Enlairant-se fins a un parell de quilòmetres per damunt de la superfície, aquests guèisers marcians llançaven pedres i fang, cobrint una zona d’uns quants quilòmetres al seu voltant.

Segons comenten els científics dirigits per Alistair Bargey, de la Universitat de Lancaster (Regne Unit), aquests guèisers feien erupció com a conseqüència de la força de les bombolles de diòxid de carboni.

L’evidència a favor d’això, apareix en dos llocs diferents de la superfície de Mart, on centenars d’escletxes amb unes dimensions de varis quilòmetres, les  regions s’anomenen Mangala Fossa i Cerberus Fossae. Aquestes regions, són els punts de partida dels amplis canals, per on circulava gran quantitat d’aigua, calculada entre 10 i 100 vegades el flux del riu Amazones.

Sembla ser que una part d’aquesta aigua, hauria estat el resultat de l’erupció en la superfície a través dels enormes guèisers.

A Cerberus Fossae, sembla que l’aigua va arribar a una regió ascendent des d’una escletxa uns quants quilòmetres més enllà. Segons comenta el científics Lionel Wilson, “l’aigua hauria arribat allà per la força d’un gran guèiser”.

Segons els estudis fets, és creu que l’aigua que hauria sortit dels guèisers, hauria arribat fins a uns 4 quilòmetres d’aquestos.

Cal tenir present, que la força d’aquests guèisers esteria ajudada per la dèbil gravetat del planeta mart, un 38% de la terrestre. L’aigua fangosa, en sortir dels guèisers s’hauria congelat ràpidament com a conseqüència de les baixes temperatures d’aquella regió, uns 70º sota zero.

Tot i que sembla que aquests guèisers pòdrien haver estat actius en els últims processos geològics de Mart, ja que el canal connectat a Cerberus Fossae, sembla tenir uns 20 milions d’anys, recordem que el planeta Mart, té una edat aproximada d’uns 4.600 milions d’anys.

gueisers-mart.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX 2008 Novembre 30, 2008 1:55 pm

    […] 22 Març 2008. L’aigua efervescent d’uns super-guèisers alimentava a un Mart antic.  […]

Deixa un comentari