Una factoria d’oxigen, en una galàxia propera.

Aquesta imatge, presa per l’Observatori de Raigs X Chandra, de la NASA, ens mostra la “runa” conseqüència de l’explosió d’una estrella massiva, situada en el Gran Núvol de Magallanes, una petita galàxia situada a uns 160.000 anys llum de la Terra.

El romanent d’aquesta supernova (SNR) N132D, és el més brillant que hi ha en els núvols de magallanes, i pertany a una rara classe de romanents rics en oxigen. Es creu que gran part del oxigen que respirem a la Terra, ha vingut d’explosions similars a aquesta.

Els colors de la imatge ens mostren els raigs X de baixa energia (color vermell), els ragis X intermedis (color verd) i els raigs X d’alta energia (color blau). Les substancials quantitats d’oxigen, es detecten en aquesta imatge, especialment en les regions de color verd, en el centre de la imatge.

Tanmateix, l’expansió de la “closca” d’oxigen en forma d’el·lipse, observada a N132D, no s’ha detectat a G292.0+1.8  o Puppis A, una SNR rica en oxigen similar a N132D (al voltant de 3.000 anys, unes deu vagades més antiga que Cassiopea A).

L’origen d’aquesta closca, es desconeguda, però podria haver estat creada com a conseqüència d’una “bombolla de níquel”, poc després de l’explosió de la supernova, provocada per l’energia radioactiva en la explosió del níquel.

En definitiva, l’aportació d’aquestes observacions ens ajuda a comprendre les explosions d’aquestes estrelles massives i com s’estenen els elements pesants com l’oxigen, que envolta l’espai.

n132d.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

The document has moved here.

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

301 Moved Permanently

Moved Permanently