Observant la regió polar nord d’Enceladus.

Aquesta fotografia, és un mosaic de tres imatges d’alta resolució de la regió polar nord, del satèl·lit Enceladus, una lluna de Saturn.

Aquest mes, la sonda Cassini ha fet una aproximació al satèl·lit, per tal de poder observar entre altres coses, els plomalls de gas, resultat de la seva activitat interna.

Comparant la regió polar sud, amb la nord, és pot observar que aquesta és més vella i coberta amb més cràters. Aquests es poden observar en diferents fases d’erosió, com a conseqüència de l’activitat tectònica i de generació de la calor interna del subsòl.

Molts dels cràters que observem, semblen tallats per escletxes paral·leles dins d’una regió amb molta densitat de cràters. També podem observar una gran varietat de cràters meteòrics, amb diferents inclinacions de les parets; cràters petits dins d’altres cràters, circumstància que podria indicar que la crosta glacial, estava més calenta en un temps passat.

Els dos cràters més importants d’aquesta regió, són Ali Baba i Aladin (situats en el centre de la imatge). També podem apreciar unes regions més joves, com Samarkand Sulci, una zona del terreny que va del sud al nord, amb multitut de fractures tectòniques i carenes muntanyoses.

La regió de Samarkand Sulci, ja va ser observada anteriorment per la sonda Voyager, la qual va reconeixer els principals cràters. En aquella època, es va pensar que la formació d’aquesta regió, hauria destruït tots els cràters. Tanmateix, les imatges de la sonda Cassini, ens mostren els romanents perimetrals dels cràters que han sobreviscut, a aquesta formació.

Aquesta informació, proporciona unes evidències que modifiquen els processos tectònics dels terrenys més vells, alhora que ajuden als científics a desenvolupar els processos de la història geològica d’aquests terrenys.

La regió fotografia d’Enceladus, cobreix una zona d’uns 505 quilòmetres de costat a costat. La imatge és va prendre en llum visible, amb la càmera d’angle estret de la sonda Cassini, el passat dia 12 de març de 2008, des de una distància de 32.000 quilòmetres. La resolució de la imatge, és de 176 metres per píxel.

enceladus2.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.  També poder tenir més informació, en la noticia publicada en aquesta web, el passat dia 10 de febrer de 2008.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX 2008 Abril 26, 2008 12:14 pm

    […] 17 Març 2008. Observant la regió polar sud d’Enceladus.  […]

Deixa un comentari