Nous estudis poden confirmar una “equivocació” històrica de 300 anys.

Astrònoms de la Universitat de Rochester, un dels millors centres mundials en l’estudi de les nebuloses planetàries, han anunciat que les estrelles poc massives, inclús alguns planetes “super-Júpiters”, podrien ser responsables de crear alguns d’aquests objectes tan impressionants.

Quan es varen descobrir les primeres nebuloses planetàries, fa uns 300 anys, es van anomenar d’aquesta manera per la semblança de la visió telescòpica del planeta Urà. Encara que de fet, a mitjans del segle 19, els astrònoms ja s’adonaven que aquests objectes, en realitat eren núvols de pols emesa en morir algunes estrelles.

Ara, els investigadors de Rochester, han observat que els planetes o les estrelles de baixa massa, que orbiten a estrelles més velles, podrien ser fonamentals en la creació d’aquestes nebuloses.

“Pocs investigadors, han explorat com es pot propduir una nebulosa planetària, a partir d’un objecte tan petit com pot ser una estrella amb poca massa, una nana marró, o fins i tot un planeta massiu”, comenta en Erick Blackman professor de física i astronomia d’aquesta universitat. “De fet moltes estrelles mitjanes com el nostre Sol, acaben les seves vides com una nebulosa planetària. Aquesta fase només dura unes desenes de milers d’anys. Com sin fos un parpellejar d’ull, per una estrella, tinguem en comte que la seva vida és d’uns 10.000 milions d’anys”.

Després d’exhaurir el seu combustible, i al final de la seva vida, el nucli es contrau i la seva “superfície” s’expandeix. De manera que una de cada cinc nebuloses planetàries, queda de forma esfèrica, mentre que la resta s’allarguen en formes irregulars.

Podem observar la curiosa nebulosa planetària, anomenada del Nebulosa del Ou.

nebulosa-del-ou.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX 2008 Maig 25, 2008 6:22 pm

    […] 15 Març 2008. Nous estudis poden confirmar una “equivocació” històrica de 300 anys. […]

Deixa un comentari