WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-28 21:14:23' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

L’Univers té una edat de 13.730 milions d’anys.

El Wilkinson Microwave Anisotropy Probe (WMAP), és la sonda dissenyada per la NASA, per fer un mapa del Univers en gran precisió, detectant les microones que provenen de la part més distant: la bola de foc “freda”, originaria del Big Bang.

Les noves dades procedents d’aquesta sonda, han aportat molta informació nova, al voltant d’aquest Univers.

Per continuar, seria interessant d’explicar breument la història des del Big Bang calent.

L’origen del Big Bang, va ser molt calent. L’Univers és va expandir des d’un punt molt petit, encara que de fet, el que és va expandir va ser l’espai, i no els objectes entre si. Això va ser el que va propiciar que és refredés el suficient, com per formar els protons i neutrons. Al cap de tres minuts, ja s’havia refredat prou, com per que els protons i neutrons és poguessin fusionar. L’hidrogen, el heli i una mica de liti, es varen crear. Aquests van ser els únics elements durant algun temps (aproximadament uns centenars de milions d’anys). L’Univers encara era com una sopa de matèria i energia.

Mentre l’Univers s’expandia, és refredava i en aquests moment era opac a la llum. Un fotó no podia viatjar ni tan sols un centímetre sense topar amb un electró, i com a conseqüència desviar-se contra una altre direcció. De totes maneres, després d’uns centenars de milers d’anys, va succeir una cosa sorprenent: ja és podia formar hidrogen neutre. Abans d’això, l’Univers era molt calent, i tanmateix hauria provocat que un electró en topar amb un protó, algun fotó ultraviolat hi hauria xocat. En aquest moment, el cosmos ja s’havia refredat tan, que estava al caure l’ultima relació atòmica, va néixer l’hidrogen neutre. En aquest moment, l’Univers és torna transparent, sense tots aquells electrons flotant al seu voltant, els fotons alliberats, ja poden recórrer grans distàncies.

Aquests, són els fotons que el WMAP està observant. Després de 13.730 milions d’anys, l’expansió del Univers ha refredat la llum i ha estirat la seva longitud d’ona del ultravioleta a les microones. Una altre manera d’entendre-ho, és associar la temperatura de cada fotó, que va passar de milers de graus Kelvin, a tan sols uns pocs, aproximadament tres. Això equival a -279º C.

Aquella llum, es va emetre just després de la recombinació, i això ens proporciona una gran informació sobre l’Univers d’aquella època. Generant uns mapes molts detallats de la longitud d’ona exacta de la llum i, de la direcció de la seva procedència, podem determinar la densitat i temperatura de la matèria en aquell moment. També podem saber la quantitat de matèria fosca que hi havia, inclús la geometria del mateix Univers: pla, obert o tancat.

Els resultats del WMAP, dos anys després del seu  llançament, ja varen proporcionar molta informació del Univers. Però ara, s’han fet públiques les “Dades dels cincs anys“, un anàlisis exhaustiu d’aquestes dades, són:

- L’Univers té una edat de 13.730 milions d’anys, amb un marge d’error +- 120 milions d’anys.

- En la imatge que mostrem, podem observar la diferència de temperatures entre diferents parts del Univers. El vermell indica major temperatura, i el blau menor. Encara que la diferència, és increïblement baixa, de tan sols 0,0002º C. La temperatura mitja, és de 2,725º Kelvin.

- L’Univers era pla.

- L’Univers conté un 72,1% d’energia fosca, 23,3% de matèria fosca i tan sols un 4,26% de matèria normal (estrelles, planetes, gas, vida, etc).

wmap.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX 2008 Juliol 30, 2008 5:37 pm

    […] 12 Març 2008. L’Univers té una edat  de 13.730 milions d’anys.  […]

Deixa un comentari