WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-29 11:42:22' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Veient a través de la foscor.

Els astrònoms han mesurat la distribució de la massa concentrada dins d’un filament fosc, d’un núvol molecular amb un sorprenent detall. El càlcul és basa en un nou mètode, que mira la llum que és dispersa del infraroig proper, també anomenat “núvol brillant”, utilitzant el Nou Telescopi Tecnològic de l’ESO. També ha ajudat a aquesta recerca el VISTA, una nova tècnica que permetrà als astrònoms, entendre millor les estrelles acabades de néixer.

Les extenses regions que hi ha entre les estrelles, estan impregnades de gegantins complexos de gas fred i pols, opaca a la llum visible. Tanmateix aquestes regions, són les futures guarderies de les estrelles.

“A tothom l’hi agradaria tenir un millor coneixement dels interiors d’aquests núvols foscos, per entendre millor on i quan apareixeran les noves estrelles”, comenta en Mika Juvela responsable d’aquest estudi.

Degut a que la pols d’aquests núvols bloqueja la llum visible, la distribució de la matèria dins d’aquests núvols interestel·lars, només es spoden examinar de forma indirecta. Un mètode consisteix en mesurar la llum de les estrelles que hi ha darrera d’aquests núvols.

“Aquest mètode, per bé que bastant útil, és limitat pel fet que el nivell de detalls que un pot obtenir, depèn de la distribució de les estrelles de fons”, comenta en Paolo Padoan, coautor d’aquesta recerca.

L’any 2006, els astrònoms Padoan, Juvela i Veli-Matti Pelkonen, varen proposar que els mapes de la dispersió de la llum d’aquests núvols, és podien utilitzar com a traçador de la seva estructura interior. La idea és calcular la quantitat de pols situada al llarg de la línia d’observació, mesurant la intensitat de la dispersió d’aquesta llum.

Els núvols foscos, estan feblement il·luminats per les estrelles pròximes. Aquesta llum és dispersa per la pols continguda en els núvols, en un efecte anomenat “núvol brillant” per els astrònoms de harvard, Alyssa Goodman i Jonathan Foster. Aquest efecte prou conegut, en l’observació de les nebuloses de reflexió, com per exemple la del Camaleó.

Per aquest motiu, l’observació d’aquests objectes en l’infraroig proper, pot ajudar a mesurar la massa del material situat dins d’aquests núvols.

Aquesta imatge, correspon a una part del filament del núvol molecular de la Corona Austral. Es una combinació dels filtres J i H, la llum de la banda K del infraroig proper amb l’instrument SOFI del telescopi NTT de l’ESO, presa l’agost del 2006.

veient.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari