Allaus en els penya-segats del pol nord de Mart.

Sorprenentment, en aquesta imatge la càmera HiRISE de la sonda Mars Reconnaissance Orbiter, ha captat com a mínim quatre allaus de runa, caient per una pendent del pol nord de Mart.

La imatge de l’esquerra ens mostra el context de la situació d’aquests allaus, emmarcats en espais de color blanc, els quals ens indiquen les localitzacions que al costat estan més detallades, cal destacar que per augmentar el contrast, les imatges estan en fals color.

El material responsable d’aquests allaus, es probablement sorra fina que al glaçar-se, s’ha separat de grans blocs de pedra i, ha precipitat en el penya-segat. La observació d’aquests allaus, és mostra espectacular degut als núvols de pols que aixequen al tocar a terra el material rocós.

El núvol de pols més gran, té unes dimensions aproximades d’uns 180 metres de costat a costat i s’estén uns 190 metres de la base del penya-segat.

Les càmeres de les sondes que orbiten al planeta mart, han pres milers de fotografies que han permès als científics, muntar la història geològica del planeta. La majoria d’aquestes imatges revelen que els paisatges no han canviat en els últims milions d’anys. Per aquest motiu, aquestes imatges són molt interessants, ja que mostren canvis geològics a nivell local.

El penya-segat que veiem en aquesta imatge, correspon als estrats de dipòsits situats en el pol nord. L’alçada d’aquest talús, és d’uns 700 metres, amb unes pendents que arriben als 60 graus. La part superior d’aquests estrats, estan coberts per una brillant capa gebrada de diòxid de carboni. La regió del mig (en color rosadenc-marronós) són estrats difícils d’observar en aquesta imatge, formats principalment per gel, barrejats amb pols. Els dipòsits més foscos sota de tot, amb pendents més suaus de menys de 20 graus, estan formats probablemente per gel i sorra.

allaus-a-mart.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç. 

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX 2008 Març 5, 2008 9:08 pm

    […] 5 Març 2008. Allaus en els penya-segats del pol nord de Mart.  […]

Deixa un comentari

The document has moved here.

301 Moved Permanently

Moved Permanently