Encara no s’ha trobat aigua líquida a Mart.

L’aigua líquida no s0ha trobat en la superfície de Mart, durant l’ultima dècade que s’ha fet una exhaustiva recerca, segons indiquen investigadors de la Universitat d’Arizona.

Aquesta recerca, suscita el dubte sobre els informes de l’anys 2006, els quals indicaven que en les regions brillants dins d’alguns barrancs, s’emblava que hi fluïa l’aigua líquida, en algun període des del any 1999.

Pelletir i els seus companys de recerca, en utilitzat les dades de la càmera High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE), la qual ha proporcionat les millors imatges de la superfície de Mart, des de l’any 2006.

Els investigadors en aplicat  la física dels fluids, sota condicions del planeta Mart, per determinar com s’esdevindria un flux d’aigua líquida, o bé un allau de rauna granular seca, com sorra o grava.

Segons Pelletier, “el cas que fos material sec granular, seria el guanyador”, segueix comentant, “em sorprendria pensar, que anàvem a demostrar que era aigua líquida”.

Tot i que un allau de runa seca, sembla la millor possibilitat pels càlculs dels models informàtics, en Pelletier i en McEwen, afegeixen que també es possible que les imatges de la HiRISE, mostrin fluxos de fang molt gruixut que contingui entre un 50 i 60 per cent de sediment. Aquest fang tindria la consistència similar a la melassa  o lava calenta. Encara que observat des de l’orbita de la Mars Reconnaissance Orbiter, semblaria una allau seca.

En la imatge de l’esquerra és mostra una part d’una fotografia de la HiRISE semblant a una estria brillant en un esborranc, dins d’un cràter de la regió de Centauri Montes. Les dues imatges acolorides, estan generades per un model informàtic numèric creat pel grup de recerca. La imatge del mig, suggereix un dipòsit d’inundació d’aigua líquida apareixent pel esborranc. La veta de la imatge de la dreta, mostra un flux de runa seca. El model de la runa seca, és el que més s’assembla al observat per la HiRISE.

centauri-montes.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari