La superfície de Tità, conté reserves orgàniques superiors al petroli de la Terra.

La lluna taronja de Saturn, Tità, té centenars de vegades més hidrocarburs líquids, que totes les reserves conegudes de gas i petroli de la Terra, segons indiquen les noves dades del vehicle espacial Cassini de la NASA. La pluja d’hidrocarbur que cau de l’atmosfera, omple grans dipòsits en forma de llacs d’aquest satèl·lit.

Aquest descobriment, portat a terme per Ralph Lorenz del equip de recerca de la sonda Cassini, ha estat publicat en l’exemplar número 29 del Geophysical Research Letters.

“Tità que es cobreix en gran part de carboni, és una factoria gegant de productes químics orgànics”, segons comenta en Lorenz. “Aquesta gran existència de carboni, és una finestra per entendre la història de la geologia i clima de Tità”.

Amb els menys 179º Celsius, Tità té poques coses en comú amb la Terra. Enlloc d’aigua conté hidrocarbur líquid en forma de metà i età, així com els “tholins“, que constitueixen probablement les seves dunes. El terme tholins, va ser utilitzat per Carl Sagan l’any 1979, per descriure les molècules orgàniques complexes de la química prebiòtica.

La sonda Cassini, ha fet un mapa d’un 20% aproximadament de la superfície de Tità, amb el seu radar. Uns centenars de llacs i mars s’han observat, la qual cosa equival a algunes dotzenes de vegades més hidrocarburs a Tità, que les reserves de petroli i gas a la Terra. Les dunes fosques que s’observen al voltant de l’equador, contenen un volum d’orgànics alguns centenars de vegades més que les reserves de carbó del nostre planeta.

“Aquests resultats globals, es basen en observacions dels llacs de les regions polars del nord de Tità. Hem suposat que el sud podria ser similar, però realment encara no sabem quan de líquid hi ha”, comenta en Ralph Lorenz. El radar de la Cassini, ha observat la regió polar sud només una vegada, i ha descobert dos petits llacs. Per aquest motiu, és plantegen que les properes observacions de la sonda, enregistrin aquesta regió.

tita1.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX 2008 Abril 11, 2008 6:45 pm

    […] 2 Març 2008. La superfície de Tità, conté reserves orgàniques superiors al petroli de la Terra.  […]

Deixa un comentari

The document has moved here.


Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80
301 Moved Permanently

Moved Permanently