Imatges del satèl·lit Swift, ens mostren una galàxia amb estrelles joves.

Imagineu-vos mirar un arbre a través d’uns ulls que només deixin passar la llum vermella. L’arbre semblarà molt diferent de la visió normal que estem acostumats. El mateix passa quan els astrònoms observen una galàxia, a través de diferents tipus de telescopis.

Aquesta nova imatge presa pel telescopi espacial Swift, ens demostra que passa quan observem una galàxia amb més llum ultraviolada que visible. El Swift, prenia aquesta imatge a través d’una sèrie de filtres que no,és deixen passar la llum ultraviolada. Nosaltres no podem veure la llum ultraviolada amb els nostre ulls, encara que podem sentir els seus efectes: si ens quedem molta estona prenen el Sol (sense una bona protecció), les seves conseqüències poden ser perilloses.

Aquesta imatge ultraviolada, ens mostra la galàxia del Triangle, anomenada així, ja que resideix en la constel·lació del hemisferi nord del mateix nom. La galàxia té la referència M-33, degut a tenir el número 33 del catàleg confeccionat durant els anys 1700, pel famós astrònom francès Charles Messier.

La galàxia té unes dimensions al voltant de la meitat de la nostra Via Làctia, i està situada a uns 2,9 milions d’anys llum de la Terra.

La imatge és un mosaic de 13 imatges individuals que és varen fer entre el 23 de desembre de 2007, i el 4 de gener de 2008. Podem observar clarament l’estructura espiral de la galàxia, en la qual noves estrelles s’estan formant dins dels braços espirals. Aquestes estrelles emeten molta calor i per tant molta radiació ultraviolada. Aquesta llum colpeix els núvols de gas propers a les estrelles, escalfant-los i fent que també brillin en la llum ultraviolada.

“Els colors ultraviolars dels diferents sectors de les estrelles, ens indiquen les seves edats i composicions”, comenta en Stephen Holland, membre del centre Goddard de la NASA. “Amb l’alta resolúció espacial del Swift, podem observar aquestes regions i separar les estrelles properes i el gas que les envolta. Això permetrà localitzar la història de la formació de les estrelles i de la mateixa galàxia”.

m-33-swift.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX 2008 Maig 25, 2008 6:23 pm

    […] 1 Març 2008. Imatges del satèl·lit Swift, ens mostren una galàxia amb estrelles joves.  […]

Deixa un comentari