WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-28 15:19:11' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

La sonda Cassini troba que les llunes de Saturn, comparteixen un passat fosc.

Malgrat la increïble diversitat de les llunes del planeta Saturn, la seva és una història de gran interacció. Alguns tenen la superfície molt marcada, d’altres pel que sembla molt bruta, altres ens la mostren en un estat molt primitiu, o amb l’aparença esponjosa.

Tanmateix molts d’ells tenen un fil en comú, una “matèria negra” que cobreix les seves superfícies.

“Estem començant a desenredar els misteris de les diferents i estranyes llunes de Saturn”, comenta Rosaly Lopes, científic del Jet Propulsion Laboratory (JPL). Aquests científics anomenen “ecologia del sistema de Saturn”, a l’ambient que interacciona tot el sistema de satèl·lits. Segons comenta Bonnie Buratti, un altre científic del projecte, “el sistema de Saturn, és realment interessant i, si observem les seves llunes, semblen que canviïn d’una manera, que no són intrínsiques a ells mateixos. Si no, que pot ser el resultat, d’algun tipus de “transport” de material en aquest sistema”.

Els detalls d’aquest transport, no són prou clars encara, l’evidència creixent, suggereix que algun mecanisme ha difós el misteriós material fosc, trobat en algunes llunes. Aquest material podria tenir un origen cometari. Els indicis, és centren en les similituds entre el material fosc trobat en algunes llunes diferents, com Hyperion i Iapetus, o entre Phoebe i Iapetus.

icarus_h.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX 2008 Abril 26, 2008 12:14 pm

    […] 23 Febrer 2008. La sonda Cassini descobreix que les llunes de Saturn, comparteixen un passat fosc.  […]

Deixa un comentari