Astrònoms descobreixen dos planetes alhora en un sistema solar distant.

La descoberta simultània de dos exoplanetes una mica més petits que Júpiter i Saturn, per part d’un equip internacional d’astrònoms, que inclou David Bennett de la Universitat de Notre Dame, pot donar una pista important en el sentit que els sistemes solars com el nostre poden ser força comuns.

Dins d’una sèrie d’observacions que varen començar el passat dia 28 de març de 2006, amb la col·laboració del Optical Gravitational Microlensing Equipment (OGLE), varen detectar una senyal possiblement a causa d’un planeta, que varen anomenar OGLE-2006-BLG-109.

Després de combinar diferents dades, d’una sèrie d’observacions varen deduir que hi havia dos planetes, orbitant en una estrella, amb la meitat de la massa del Sol. Aquesta estrella està situada a uns 5.000 milions d’anys llum de nosaltres.

L’estrella va ser anomenada OGLE-2006-BLG 109L, els planetes que orbitant al seu voltant s’han pogut observar amb l’anomenada microlent gravitacional.

Els primers càlculs, fets per Scott Gaudi de la Universitat de Ohio, indiquen que les variacions, provenien de la presència d’un planeta amb la massa similar a Saturn, però que la brillantor addcional  d’un planeta amb la massa equivalent a Júpiter.

Una microlent gravitacional, aprofita la llum que és doblega en passar a prop d’un objecte massiu, com pot ser una estrella. La gravetat d’aquesta estrella, deforma envoltant l’espai i augmenta l’objecte llunyà a manera d’una lupa.

ogle-2006-blg-109.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX 2008 Setembre 3, 2008 7:58 pm

    […] 19 Febrer 2008. Astrònoms descobreixen dos planetes alhora en un sistema solar distant.  […]

Deixa un comentari