Astrònoms detecten una jove i brillant galàxia, en un Univers primitu.

Els telescopis espacials Hubble i Spitzer, han aprofitat l’augment d’una “lent natural” per descobrir la que pot ser, una de les galàxies més joves i brillants que s’han observat, dins de “l’edat fosca” cosmològica, just 700 milions d’anys després del començament del nostre Univers.

Les detallades imatges capturades amb la Càmera d’Infraroig proper i el Espectròmetre de Multi-objectes (NICMOS), així com de la Càmera Infraroja del Spitzer, mostren aquesta jove galàxia, anomenada A1689-zD1.

Aquestes imatges ens proporcionen  l’evidència d’unes joves estrelles, formant una galàxia en una època molt primitiva.

“Lògicament, ens varem sorprendre al trobar una galàxia tan jove i brillant, en un passat de 12.800 milions d’anys”, comenta l’astrònom Garth Illingworth de la Universitat de Califòrnia.

Aquestes imatges haurien de proporcionar noves idees, sobre les primeres etapes en la formació i evolució de les galàxies, així com els tipus d’objectes que poden haver ajudat a concloure amb “l’edat fosca” del Univers.

Aquesta galàxia, serà segurament un bon objecte per l’estudi del successor del Hubble, el Telescopi Espacial James Webb (JWST), planificat per enviar-lo a l’espai durant l’any 2013.

Des del inici dels treballs del Hubble, s’ha confeccionat un recull de dades i imatges de tot tipus de galàxies, per tal de poder entendre la seva evolució. Les noves imatges del Hubble i el Spitzer de A1689-zD1, ens mostren un temps on les galàxies estaven el seva etapa d’infantesa.

La teoria actual, sosté que l’edat fosca, va començar aproximadament als 400.000 anys després del Big Bang, com un material en expansió, que al refredar-se va formar els núvols de hidrogen. Aquests núvols freds, varen envair tot l’Univers, amb una boira gruixuda.

En algun moment d’aquesta etapa, les estrelles i les galàxies es van començar a formar. La seva llum col·lectiva, il·luminava i escalfava l’hidrogen boirós i fred, acabant d’aquesta manera amb “l’edat fosca”, uns mil milions d’anys després del Big Bang.

Els astrònoms estan bastant segurs que els objectes d’alta energia, com els quàsars, no varen proporcionar prou energia per acabar amb aquesta edat fosca. Però amb l’ajut d’aquestes estrelles joves i, en conjunt de les galàxies, haurien aportat l’energia necessària per aquesta missió.

Per observar aquesta galàxia, els astrònoms varen utilitzar una “lent gravitatòria“, d’un grup de galàxies conegudes com Abell 1689, situades a uns 2.200 milions d’anys llum aproximadament de nosaltres.

ad1689-zd1.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX 2008 Octubre 17, 2008 4:44 pm

    […] 14 Febrer 2008. Astrònoms detecten una jove i brillant galàxia, en un Univers primitiu.  […]

Deixa un comentari