El telescopi Keck, investiga un nou model d’estrella nova.

Ens arriba el primer estudi astronòmic, fet amb el nou instrument científic del Observatori W.M. Keck, en el qual, els científics intenten entendre el comportament d’una estrella nova recorrent, un tipus d’estrella d’un sistema cataclísmic.

Els resultats obtinguts, estan generant dubtes sobre les característiques de les potents explosions de les estrelles noves i, això ha produït el primer model unificat per una nova, anomenada RS Ophiuchi.

En els estudis efectuats, amb el interferòmetre del telescopi de 10 metres Keck, és supremeix la llum de l’estrella, per poder estudiar l’ambient circumdant. L’instrument ajuda als investigadors a observar objectes molt dèbils, a prop de fonts brillants i produeix deu vegades més poder de resolució, que funcionant el telescopi sense aquest instrument.

Aquesta recerca, consiteix en buscar pols, al voltant d’estrelles properes, cosa que fa més difícil la seva detecció.

L’instrument Keck, estava en procés de proves, quan el 12 de febrer de 2006, va enregistrar una nova en la constel·lació de Ophiuchus. El sistema conegut com RS Ophiuchi, consta d’una nana blanca i una gegant vermella. La gegant vermella està perdent gradualment, els seus estrats gasosos exteriors, mentre que la nana blanca, va incrementant la seva massa, com a conseqüència del vent estel·lar que origina. Degut a aquest increment de matèria, la brillantor del sistema estel·lar augmenta unes 600 vegades.

El sistema RS Ophiuchi, ha patit ja altres explosions els anys, 1898, 1933, 1958, 1967 i 1985, per aquest motiu els astrònoms preveien l’eru`pció del 2006.

Només 3,8 dies després de la seva explosió, va estar observada amb el telescopi Keck. L’instrument va neutralitzar la llum de la nova, permetent observar el material més dèbil que l’envoltava. A 20 vegades la distància entre el Sol i la Terra, varen detectar indicis de pols de silicats. L’ona expansiva encara no havia arribat, per la qual cosa aquest núvol de material hi era abans de l’explosió.

L’equip d’investigació, creu que aquesta pols es forma a mesura que la nana blanca, “erosiona” la gegant vermella. Per aconseguir més informació, cladrà l’ajut d’altres instruments, entre els quals hi ha el telescopi espacial Spitzer.

rs-ophiuchi.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX 2008 Març 30, 2008 6:35 pm

    […] 13 Febrer 2008. El telescopi Keck, investiga un nou model d’estrella.   […]

Deixa un comentari