Petits cons volcànics, al nord de Mons Olympus.

Mons Olympus, és el volcà més gran del Sistema Solar, i és creu que va estar en actiu en un passat relativament recent (parlant del planeta mart, significa molts milions d’anys). Mentre aquest gegant s’enlairava degut a la seva activitat volcànica, altres petits volcans és formaven al seu voltant.

En aquesta imatge, captada per la HiRISE, podem observar aquestes estructures en forma de petits cons.

Altres cons similars a aquests, es troben sobre colades volcàniques més recents a Mart, en concret a  Athabasca Valles. En aquesta regió la HiRISE, va localitzar aquestes estructures. Es creu que és varen formar com a conseqüència del vapor que es filtrava a través de la colada volcànica.

Desafortunadament, la HiRISE a trobat que en aquesta zona, al nord de Mons Olympus, està cobert per un estrat molt gruixut de pols. Per aquest motiu, la càmera ens mostra els detalls de les ones de pols, però no ens pot mostrar que hi ha a sota.

Encara que no puguem observar aquests “respiradors” volcànics, que estan sota aquesta capa de pols, no podem excloure que estiguin originats per aquests processos. Tanmateix la similitud en les formes i mides d’aquests cons, amb els d’Athabasca Valles, ens indica la possibilitat de que l’aigua i la lava van interaccionar en aquesta zona.

cons-volcanics.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

The document has moved here.


Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80
301 Moved Permanently

Moved Permanently