Saturn, una esponja gegant.

Un dels anells de Saturn, pot estar “fent neteja” gràcies a l’aigua que surt de les fonts de la petita lluna gelada Enceladus, segons les noves observacions fetes des de la sonda espacial Cassini de la NASA.

L’anell A de Saturn i el satèl·lit Enceladus, estan separats només per 100.000 quilòmetres. Tot i això hi ha una connexió física entre tots dos, segons comenta el Dr. Willian Farrell del Goddard Space Flight Center de la NASA. “Abans de l’arribada de la Cassini, es creia que els dos cossos eren entitats dlarament separades, però observacions de gran detall de la sonda, indiquen que Enceladus està enviant una part de la seva massa directament al límit exterior del anell A”.

Aquest últim i sorprenent descobriment associat als guèisers de gel d’Enceladus, han estat confirmats pels científics de la missió Cassini.

Anteriorment ja s’havia confirmat la presència de material d’aquests guèisers en l’anell E. Posteriorment, és va detectar que el camp magnètic del planeta podia erosionar a Enceladus, amb una corrent de partícules carregades elèctricament. Ara, els científics confirmen que aquest plasma, crea un núvol en forma de “dònut” al voltant de Saturn, a la vegada que també envolta al mateix anell A.

Disparades del interior d’Enceladus, les partícules de gas s’ionitzen per la llum solar i colisionen amb altres àtoms i electrons.

Aquesta imatge en fals color, hi podem observar els raigs (en color blau) a l’hemisferi sud d’Enceladus, captats des de la càmera d’angle estret de la sonda Cassini el 27 de novembre del 2005.

enceladus1.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX 2008 Abril 26, 2008 12:15 pm

    […] 10 Febrer 2008. Saturn, una esponja gegant.  […]

Deixa un comentari

The document has moved here.

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

301 Moved Permanently

Moved Permanently