Nova llum sobre l’energia fosca.

Fent servir el Very Large Telescope de l’ESO, un grup d’astrònoms han mesurat la distribució i moviment de milers de galàxies en un Univers allunyat. Això obre interessants perspectives per comprendre millor la causa de l’acceleració i expansió còsmica, alhora que proporciona noves llums sobre la misteriosa energia fosca que tot sembla indicar, omple tot el Univers.

“Explicar perquè l’expansió del Univers s’està accelerant actualment, es segurament la pregunta més fascinant en la cosmologia moderna”, comenta en Luigi Guzzo, autor d’aquest estudi i publicat en la revista nature. “Hem pogut mostrar, que amb amplies mesures de les posicions i velocitats de les galàxies distants, ens proporcionen un nou camí per resoldre aquest misteri”.

Fa uns deu anys, els astrònoms varen descobrir amb sorpresa, que el Univers s’està expandint a un ritme més ràpid que en el passat. “Això implica una de dues possibilitats molt diferents”, comenta en Enzo Branchini, membre del mateix equip de recerca. “O el Univers està ple d’una misteriosa energia fosca, la qual provoca una força repulsiva que lluita contra el fre gravitacional, que està present en tot el Univers, o la nostra teoria actual de la gravitació no és correcta i, necessita ser modificada, per exemple, augmentant les dimensions del espai”.

Les observacions actuals de la velocitat d’expansió del Univers, no poden distingir entre les dues opcions, però l’equip internacional de científics, ha trobat una manera que podria ajudar a resoldre el problema. La tècnica és basa en el moviment aparent de les galàxies allunyades, com a resultat de dos efectes prou coneguts: l’expansió global del Univers, que separa les galàxies unes de les altres i l’atracció gravitatòria de la matèria, present al voltant de les galàxies que les uneix, creant d’aquesta manera una xarxa còsmica d’estructures a gran escala.

“Mesurant les velocitats aparents, d’una gran mostra de galàxies durant els últims trenta anys, els astrònoms han pogut reconstruir un mapa tridimensional de distribució de galàxies i supercúmuls del Univers. Aquest mapa va mostrar a gran escala, els cúmuls de galàxies i els supercúmuls filamentosos”.

Les conclusions d’aquest estudi, proporcionen l’evidència sobre la necessitat d’una energia addicional en el cosmos, recolzant la forma més senzilla d’energia fosca: la “costant cosmològica”, introduïda originalment per Albert Einstein. De totes maneres, el grau d’incertesa encara és molt alt i no poden excloure altres propostes.

Aquesta simulació feta amb ordinador, ens mostra la formació d’estructures a gran escala en el Univers, que ens mostra una regió d’uns 100 milions d’anys i, els movimentes resultants de les galàxies, fluint cap a una major concentració de massa en el centre. Aquesta imatge correspon a un Univers de fa uns 10.000 milions d’anys. L’escala de color representa la densitat de la massa, amb les regions de major densitat en color vermell i les de menor en color negre. Les línies grogues, descriuen l’intensitat i direcció de les vellocotats de les galàxies.

energia-fosca2.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX 2008 Octubre 17, 2008 4:24 pm

    […] 7 Febrer 2008. Nova llum sobre l’energia fosca.  […]

Deixa un comentari

The document has moved here.

301 Moved Permanently

Moved Permanently