Visió estel·lar de Westerlund 2.

Aquesta imatge presa per l’Observatori de Raigs X Chandra, ens mostra a Westerlund 2, un cúmul amb estrelles molt joves, amb una edat aproximada entre un i dos milions d’anys.

Fins fa poc, es coneixia poc sobre aquestes regions estel·lars, degut que estaven enfosquides per núvols de pols i gas. Tanmateix combinant les tècniques infraroges i de raigs X, s’ha pogut observar al darrera d’aquests núvols i, entre altres coses observar a Westerlund 2, una regió molt interessant de la nostra Via Làctia.

La imatge del Chandra, ens mostra els raigs X de baixa energia en color vermell, el de mitja energia en color verd i, els d’alta energia en color blau. La imatge ens mostra una alta densitat d’estrelles massives, que són molt brillants en radiació X.

Un sistema dobe increïblement massiu anomenat WR20a, és visible com un punt de color groc, just a sota a la dreta del cúmul estel·lar. Aquest sistema conté estrelles amb masses equivalents a 82 i 83 vegades la del Sol. Els forts corretns de matèria expulsades d’aquestes estrelles massives, anomenats vents estel·lars, col·lideixen l’un amb altres i produeixen grans quantitats de radiació X.

Aquestes col·lisions s’observen en diferents angles degut a la ràpida rotació de les estrelles (una estrella orbita al voltant de l’altre en 3,7 dies). A més podem observar altres fonts energétiques de radiació X, que demostren les col·lisions en altres sistemes binaris massius.

wd2.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX 2008 Juliol 30, 2008 5:38 pm

    […] 1 Febrer 2008. Visió estel·lar de Westerlund 2.  […]

Deixa un comentari