WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-29 16:40:07' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

L’Univers, segons l’Observatori de Raigs X Chandra.

La majoria de l’Univers és fosc. Els protons, neutrons i electrons que fabriquen les estrelles, planetes i, a nosaltres mateixos, representen només una petita fracció de la massa i energia de l’Univers. La resta és fosca i misteriosa. Els raigs X, poden ajudar a revelar els secrets d’aquesta foscor.

L’astrofísica de raigs X, és crucial per la nostra comprensió, no només del Univers que veiem, si no per determinar la física del tot.

Les dues “peces” més grans del Univers: la matèria fosca i l’energia fosca, són de les que en sabem menys i, encarà menys quin serà el desti definitiu del mateix Univers.

La matèria fosca, tendeix a organitzar un Univers Fosc i, l’energia fosca s’encarrega a conduir-lo a part. Així doncs, per una plena comprensió d’aquesta lluita còsmica, exigirà unes eines científiques que ho facin possible.

Energia Fosca.

Al final del segle XX, la nostra percepció del Univers és va sacsejar. En lloc d’alentir-se la seva expansió després del Big Bang, s’estava accelerant. Aquesta acceleració còsmica, degut a la constant cosmològica d’Einstein, ho era a causa de la misteriosa “energia fosca”, o potsert per un desconeixement de la comprensió de la gravetat ?. La resposta a això, encara està per descobrir.

L’estudi amb tècniques de raigs X, de grans regions de galàxies, es creu que podrà donar algunes respostes en un proper futur.

Matèria fosca.

L’altre peça important en l’estructura del Univers, és un altre desconegut: la matèria fosca.

De tot el material que podem “veure” de la matèria fosca, degut als seus efectes gravitacionals, al voltant d’un 85% no emet cap tipus de llum i és radicalment diferent a la matària trobada en els planetes. Els raigs X, podran ajudar a estudiar els seus efectes, en diferents àmbits astronòmics i, d’aquesta manera estudiar la natura d’aquesta substància misteriosa que envaeix l’Univers.

La petita part del pastís d’allò que poden veure els nostres ulls, és tan sols un 4%. Això inclou tot el material intergalàctic, el gas i la pols interestel·lar, estrelles, planetes i la vida en general.

La presència de la matèria fosca va ser suggerida, en la dècade dels anys 1930. Des de llavors els científics utilitzen els seus telescopis i ordinadors per entendre com són els emocionants fenòmens del cosmos observable, així com també entendre quina importància té la matèria fosca en el nostre Univers.

lunivers-del-chandra.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

 

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX 2008 Gener 21, 2008 7:13 pm

    […] 21 Gener 2008. L’Univers, segons l’Observatori de Raigs X Chandra.  […]

Deixa un comentari