El Hubble observa un anell doble d’Einstein.

El telescopi espacial Hubble, ha observat una alineació òptica mai vista fins ara a l’espai: un parell d’anells que brillen, com a conseqüència de dues galàxies distans que il·luminen per darrera una galàxia massiva, que està situada en un primer pla.

Més enllà de la novetat d’un fenomen rar, aquesta imatge pot donar informació sobre la matèria fosca, energia fosca, la naturalesa de les galàxies distants, o fins i tot de la curvatura del Univers.

Aquest anell doble, ha estat localitzat per un equi`p internacional d’astrònoms dirigits per Rapahel Gavazzi i Tommaso Treu de la Universitat de Califòrnia, a través del Sloan Lens Advanced Camera for Surveys (SLACS).

El fenomen anomenat lent gravitatòria, succeix quan una galàxia massiva situada en un primer pla, doblega els raigs d’una galàxia distant situada al darrera. Quan les dues galàxies s’alineen exactament, la llum forma un cercle anomenat “anell d’Einstein”. Si hi ha una segona galàxia de fons en la mateixa línia de llum, es produirà un segon anell.

Segons Tomamaso Treu, hi ha 1 possibilitat entre 10.000 d’observar un fenomen d’aquestes característiques.

La galàxia massiva que veiem en un primer pla, està situada a uns 3.000 milions d’anys llum de distància. L’anell interior i l’exterior corresponen a galàxies situades a 6.000 i 11.000 milions d’anys llum respectivament.

doble-anell-deinstein.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX 2008 Gener 31, 2008 6:53 pm

    […] 15 Gener 2008. El Hubble observa un anell doble d’Einstein.  […]

Deixa un comentari