Els discs de pols de l’Arna.

Aquestes imatges capturades amb el Near-Infrared Camera and Multi-Object Spectrometer (NICMOS) a bord del telescopi espacial Hubble, ens mostren un disc de pols que envolta l’estrella jove HD 61005. Els astrònoms han batejat col·loquialment aquest sistema estel·lar com “L’Arna”, per la semblança dels disc de pols amb les ales d’aquest insecte.

L’evergadura de les “ales de l’arna” s’estenen aproximadament fins als 40.000 milions de quilòmetres de l’estrella. El disc negre del centre de la imatge representa el forat del coronògraf de la càmera del NICMOS, que bloqueja la majoria de llum, per tal de poder observar els detalls de disc de pols circumdant.

HD 61005 té aproximadament uns 100 milions d’anys d’edat. Els discs de pols al voltant de l’Arna, són estructures típicament planes, on es poden desenvolupar els planetes, aquesta estrella està a uns 100 anys llum de nosaltres. NICMOS va capturar aquestes imatges entre els anys 2005 i 2006.

hd-61005.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX 2008 Gener 13, 2008 8:16 pm

    […] 13 Gener 2008. Els discs de pols de l’Arna.   […]

Deixa un comentari

The document has moved here.


Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80
301 Moved Permanently

Moved Permanently