Dues estrelles velles estan formant una segona generació de planetes.

Centenars de milions, o fins i tot milers de milions d’anys després de que els planetes es formessin al voltant de dues estrelles inusuals, una segona formació planetària sembla tenir-hi lloc, segons comenten astrònoms del UCLA.

“Aquesta, es una nova classe d’estrelles que ens mostra la seva maduresa, per la formació d’una segona generació de planetes, molt de temps després de la primera formació planetària”, comenta en Carl Melis, astrònom del UCLA.

Segons en Benjamin Zuckerman, professor de física i astronomia d’aquesta universitat, “si poguéssim agafar un coet en direcció cap a una d’aquestes dues estrelles i comprovar que disposen de planetes en diferents graus de formació, ens enduríem una bona sorpresa”, segueix comentant, “estem veient estrelles amb característiques, que mai s’havien vist”.

Les estrelles són conegudes com: BP Piscium en la constel·lació dels Peixos i TYCHO 4144 329 2 en la constel·lació de l’Ossa Major.

Aquestes estrelles tenen moltes característiques amb les estrelles joves, incloent-hi l’acreció ràpida del gas que esta orbitant en el disc de pols i gas, així com una gran emissió en radiació infraroja, sobretot en el cas de BP Piscium, on es poden apreciar els jets de gas enviats cap a l’espai exterior.

Les estrelles “cremen” liti a mesura que es fan velles, per tan les estrelles joves haurien de tenir grans quantitats d’aquest element. En aquest cas, els astrònoms en trobat que la presència espectroscòpica del liti a BP Piscium, és set vegades menor del esperat en una estrella jove de la seva massa.

No hi cap manera d’explicar aquesta baixa presència del liti a BP Piscium, si és tracta d’una estrella jove, comenta en Carl Melis, “més aviat, el liti s’ha processat ràpidament com si es tractés d’una estrella vella. Altres mesures, també indiquen que aquella estrella és molt vella”.

Els astrònoms esperen trobar noves dades d’aquestes estrelles, utilitzant altres telescopis, incloent-hi el Hubble i el observatori de raigs X Chandra.

En la imatge que podem observar, podem observar l’estrella BP Piscium, de la que surten uns raigs de gas de color verd i vermell. La fotografia esta feta amb el telescopi de 3 metres de diàmetre del Observatori Lick de la Universitat de California.

bp-piscium.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX 2008 Gener 21, 2008 7:13 pm

    […] 12 Gener 2008. Dues estrelles velles estan formant una segona generació de planetes.   […]

Deixa un comentari


Moved Permanently

The document has moved here.

301 Moved Permanently
Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80