Saturn disposa dels pols “calents”.

Malgrat haver estat més d’una dècada en la foscor del hivern, el pol nord de Saturn és un lloc inesperadament “calent”, similar al pol sud assolellat. La font de calor és un misteri, que ara amb les primeres imatges detallades d’aquestes latituds, les podem observar amb detall, gràcies a la sonda Cassini de la NASA.

Mentre que els científics ja sabien que el pol sud de Saturn, era una regió “calenta” amb les observacions que havia fet l’observatori astronòmic de W.M. Keck de Hawaii, les observacions del pol sud han estat una sorpresa.

Segons comenta en Glen Orton, investigador del Jet Propulsion Laboratory de la NASA , “Haviem especulat que l’escalfor del pol sud, estava relacionada amb la presència de la llum solar, però el pol nord estava en un hivern des de l’any 1995, per la qual cosa no esperàvem trobar-lo així”.

Les dades infraroges mostren que el vòrtex del pol nord, comparteix característiques d’estructura i temperatura amb al pol assolellat del sud. Segons comenta en Leigh Fletcher, investigador planetari de la Universitat d’Oxford (Anglaterra) “Aquestes regions calentes al voltant dels pols, poden ser conseqüència de la condesnsació i escalfament de les zones més profundes del planeta Saturn” i continua “en aquesta conducció de moviment, així com el moviment global de l’atmosfera de Saturn, encara hi han molts misteris”.

Aquesta imatge, ens mostra els misteriós hexàgon  que envolta al pol nord de Saturn. La regió calenta d’aquesta zona sembla que es pot explicar pels sistemes dinàmics que estan relacionats amb els canvis estacionals, així com de la llum que rep del Sol.

pol-nord-saturn.jpe

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.  També podeu llegir els articles relacionats amb aquest tema, de la nostra pàgina web, publicats els dies 27 de gener de 2007, i el 1 d’abril de 2007.

 

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari