Detectat un disc de pols vermella, que podria ser precursor de la vida.

Astrònoms del Carnegie Institution, han trobat les primeres evidències de molècules orgàniques altament complexes, en un disc de pols vermella, al voltant d’una estrella distant. Aquesta estrella amb una edat aproximada d’uns vuit milions d’anys, s’anomena HR 4796A, es coneguda per estar en les últimes fases de la formació dels seus planetes, suggerint d’aquesta manera que els mecanismes per l’evolució de la vida són comuns en els sistemes planetaris.

L’estudi publicat al Astrophysical Journal Letters, per els científics John Debes i Alycia Weinberger, membres del Departament de Magnetísme Terrestre de la Universitat d’Arizona (Estats Units). Aquest estudi es basa en observacions infraroges del Multi-Object Spectrometer del Telescopi Espacial Hubble, les quals varen detectar que l’espectre en llum visible i infraroja, escampava pel disc de pols de l’estrella una llum vermella, produïda per molècules orgàniques de carboni, anomenades “tholins”. L’espectre, de fet no coincideix amb d’altres substàncies vermelles, com l’òxid de ferro.

Els tholins no formen part de manera natural de l’actual atmosfera de la Terra, perquè l’oxigen els destruiria, però podrien haver existit fa milers de milions d’anys, en una atmosfera primitiva i haver estat d’aquesta manera, precursos de les biomolècules que constitueixen els actuals organismes vius.

Fins ara els tholins, s’han detectat en altres cossos del Sistema Solar, com poden ser alguns cometes, o el satèl·lit de Saturn, Tità on hi dona una coloració verdosa a la seva atmosfera.

HR 4796A, està localitzada en la constel·lació austral del Centaurus, a una distància d’uns 220 anys llum de nosaltres. La descoberta d’aquest anell de pols, es del any 1991.

hr-4796a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX 2008 Gener 31, 2008 6:58 pm

    […] 8 Gener 2008. Detectat un disc de pols vermella, que podria ser precursor de vida.   […]

Deixa un comentari