La tempesta perfecta.

Científics de l’altre costat de l’Atlàntic, saben molt bé que les tempestes de pols sahariana, poden a travessar l’oceà i arribar a Amèrica. La pols asiàtica, tanmateix ha de viatjar molt més per poder arribar a la mateixa destinació.

El mes d’abril de 2001, van veure amb sorpresa que una tempesta de pols asiàtica, creuava el Pacífic i arribava a l’est dels Grans Llacs i fins i tot a l’estat de Maryland (Estats Units).

Un testimoni presencial d’aquesta tempesta de pols, que visitava la provincia xinesa de Jilin, al voltant de les 7h a.m., el passat dia 7 d’abril de 2001, va observar que la pols bloquejava la llum solar, de tal manera que el cel va quedar enfosquit com el cel de mitjanit i reduïa la seva visibilitat a uns 20 metres aproximadament.

El Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) de la NASA, va capturar aquesta imatge de la tempesta de pols, quan estava situada al davant de la Xina.

Un article publicat l’any 2005 per en Jianguo Liu i Jarred Diamond, descriuen la incidència del augment de tempestes de pols a la Xina, entre els anys 300 i el 1949 d.c., en la que detecten que ni havia una cada 31 anys. Després del 1990, hi va haver quasi una tempesta de pols cada any. Els autors d’aquest estudi, atribueixen aquest augment en part a la desforestació i als canvis en l’ús de l’aigua.

la-tempesta-perfecta.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX 2008 Març 30, 2008 6:36 pm

    […] 6 Gener 2008. La tempesta perfecta.   […]

Deixa un comentari