Arxiu per Març, 2020

El misteri del heliocentrisme.

Aristarc de Samos, en el segle II abans de Crist, creia que el Sol estava en el centre de l’univers, que la Terra i la resta de planetes, giraven al seu entorn.

Aquest pensament , en contra de la divinitat de la Terra, va ser contrarestada pel pensament geocèntric d’Aristòtil , que posteriorment va ser desenvolupat per Ptolomeu.

800px-cellarius_ptolemaic_system_c2.jpg

Durant més de 1500 anys, va perdurar aquesta idea , tot i alguns alts i baixos.

Per por de morir a la foguera, Nicolau Copèrnic  no va poder publicar en vida la seva obra De Revolutionibus Orbium Coelestium.  Aquesta, va ser la primera obra on s’exposava amb prou arguments, el model heliocèntric.

Aquesta obra publicada l’any 1543, va servir per descriure  les òrbites dels planetes. La rotació de la Terra o la seva translació al voltant del Sol.

de_revolutionibus_manuscript_p9b.jpg

Uns anys més tard, un gran científic i filòsof, va escriure un llibre per explicar d’una manera propera i comprensible per la majoria de la gent,  la certesa de l’heliocentrisme .

Aquest científic, però davant la temença de rebre el càstig de la Inquisició, va decidir no publicar aquesta important obra fins a la seva mort als 54 anys , causada per una pulmonia.

Saps el títol d’aquesta obra ?

No hi ha comentaris

Resposta al misteri silenciós

L’any 1972, és va estrenar la pel·lícula “Silent Running”  , Naus Silencioses.

joan-baez.jpg

A Espanya, es va estrenar amb el nom de “Naves Misteriosas”.

La humanitat , ha fet desaparèixer la majoria de formes de vida tan animal, com vegetal de la Terra. Per aquest motiu, construeixen uns transportadors de vida per mantenir-la a l’espai i poder-la tornar a la Terra, quan sigui possible.

La banda original de la pel·lícula conte dues cançons de Joan Baez, “Silent Running”, i “Rejoice in the Sun”. Aquesta última cançó, és la que preguntàvem i formava part del misteri.

joan_baez_1963_crop.jpg

No hi ha comentaris

El misteri silenciós

El dia 3 d’abril de 1968, és va estrenar una obra d’art, la pel·lícula 2001 una odissea a l’espai. El guió d’aquesta pel·lícula estava fet per Arthur Charles Clarke, junt amb el seu director, Stanley Kubrik.

106e82d3d4110f1d1575bb5183e46ce11.jpg
Entre moltes, hi ha una seqüència molt especial, on un grapat d’astronautes baixen per una rampa dins del cràter Tycho, situat a la Lluna. Allà mentre observen el monòlit, podem escoltar una música que ens pertorba, composta per Georges Ligety. Busqueu-la i escolteu-la youtube .
31017_6401.jpg

Uns anys més tard, una sonda soviètica va arribar a la Lluna, i ens va portar unes mostres de la seva superfície.
800px-luna_16.jpg

D’aquell mateix any, hi ha una altre pel·lícula de ciència ficció, molt interessant, amb una cançó que té que veure amb el Sol. És molt maca !

En sabeu el seu títol ?

No hi ha comentaris

Resposta al misteri de Theophilus

James Hall Nasmyth, va néixer a Edimburg el dia 19 d’agost de 1808. Enginyer, inventor i artista !

Com a conseqüència dels seus èxits empresarials, és va poder jubilar als 48 anys. De manera que poder dedicar el seu temps lliure a diferents aficions, entre elles l’astronomia.

Això el va portar a construir un valuós telescopi de 20 polzades. Inventant un nou sistema òptic/mecànic, anomenat “telescopi Nasmyth“. Amb aquest potent telescopi, va realizar diferents observacions de la Lluna.

telescopi-nasmyth1.jpg

Conjuntament amb James Carperter, astrònom del Royal Observatory de Greenwich, va escriute el llibre “The Moon: Considered as Planet, a Word, and Satellite”, publicat en una primera edició l’any 1874.

El llibre conté un seguit de “fotografíes” de la Lluna, amb una precisió i resolución , que en aquell moment no estaba a l’abast dels telescopis, i sobretot de les plaques fotogràfiques de vidre , que s’utilitzaven en aquella época.

Per aquest motiu, Nasmyth gràcies a la seva perícia alhora de dibuixar, va construir unes repliques quasi bé perfectes de diferents regions de la Lluna amb guix.

maqueta-nasmyth1.jpg

Aquestes maquetes, estaven fetes a escala i amb una llum artificial que simulés la llum del Sol en la mateixa posición, va poder fer unes fotografíes de la Lluna, com si realment ho hagués fet amb un telescopi i una càmera fotográfica.

En aquesta imatge podeu observar la maqueta de guix de la regió dels Apenins lunars i el cràter Archemedes.

maqueta-nasmyth3.jpg

Aquí podeu veure la fotogràfia que gràcies al joc de llums, Nasmyth va fotografiar per mostrar com és veu amb telescopi.

nasmyth22.jpg

Si voleu més informació:

https://archive.org/details/moonconsideredas00nasmiala/page/n10/mode/2up

http://web.mit.edu/redingtn/www/netadv/SP20141020.html

https://www.gutenberg.org/files/56305/56305-h/56305-h.htm

No hi ha comentaris

El misteri de Theophilus

John William Draper , un gran científic, que tot i que va néixer a Anglaterra, va viure la major part de la seva vida a Estats Units. Se l’hi reconeix la primera fotografía de la Lluna feta amb telescopi, durant el mes de març de 1840.

john_w_draper-the_first_moon_photograph_1840.jpg

Tot i que no es té registre, és creu que va ser Louis Daguerre, que mitjançant el procés del daguerrotip, va fer una fotografía de la Lluna el dia 2 de gener de 1839. Malauradament, el més de març d’aquell mateix any, tot el seu laboratori es va cremar, i amb ell la major part de fotografíes.

Aquelles primeres imatges de la Lluna, degut a la poca sensibilitat de les plaques de vidre que utilitzaven, calia donar molts minuts d’exposició perquè sortís amb un mínim de detall. Això limitava evidentment la resolució i el constrast de les imatges de la Lluna.

Lentament els telescopis milloraven la seva qualitat òptica i els procesos químics milloraven la resolución de les imatges que es podien enregistrar.

Un dels millors fotògrafs d’aquella época, va ser Warren de la Rue, un químic angles que va perfeccionar la fotografía. En podem observar una fotografía feta l’any 1856.

warren-de-la-rue-1856.jpg

Fins llavors, les millors imatges de la Lluna, les podien trobar entres altres, en el famós Mappa Selenographica, publicat entre els anys 1834 i 1836, pels astrònoms alemanys, Wilhelm Beer i Johan Heirich von Mädler.

mappa_selenographica_iv.jpg

Va haver, però un llibre publicat l’any 1874, on es podien observar unes imatges de la Lluna, que fins llavors ningú havia observat amb tan de detall.

El llibre estave ple de fotografíes, NO DE DIBUXOS, amb uns detalls extraordinaris. L’autor d’aquest llibre, era un enginyer i inventor escocès.

Entre altres, podien observar en un detall exquisit, el cràter Theophilus.

lluna1.jpg

Un cràter situat a la Lluna, amb uns 98 quilòmetres de diàmetre, té una muntanya central d’uns 1.400 metres d’alçada.

Tothom és preguntava, com havia aconseguit aquesta extraordinària fotografía, tenint en compte els rudimentaris mitjants fotogràfics d’aquella época.

VOSALTRES  HO  SABEU  ?

SI VOLEU, ENS PODEU RESPONDRE. EN UNS DIES DONAREM LA RESPOSTA

No hi ha comentaris

Observa els cels des de la Terra, amb les millors webcams d’observatoris astronòmics

Són dies complexos , ens hem de quedar a casa. Per poder passar una bona estona entretinguts, podem fer un recorregut per diferents càmeres webcam , per poder observar els cels d’arreu del món.

Cal tenir present que si volem veure un cel nocturn, haurem de calcular les diferents hores en relació als fusos horaris.

Pot ser un bon exercici pels joves i més grans de calcular l’hora de la regió on estem observant , en relació a l’hora de casa nostra.

Us adjuntem un primer recull d’adreces molt interessants:

Webcam European Southerm Observatory (ESO)

https://www.eso.org/public/outreach/webcams/

Webcams observatoris astronòmics de La Palma (Canàries)

https://apalmet.es/webcams/lapalma


Webcam Pic du Midi

https://picdumidi.com/es/en-directo/camara-web


Webcam observatoris Mauna Kea (Hawaii)

http://mkwc.ifa.hawaii.edu/current/cams/index.cgi?mode=multi


Webcams  allskycam.com  (diferents observatoris astronòmics del món)

http://www.allskycam.com/


Webcam Observatori Cal Maciarol/Montsec

http://www.oacmm.sigmascorpii.com/allsky.html


Webcam South Pole Station

https://www.usap.gov/videoclipsandmaps/spwebcam.cfm


Webcam Cap Nord

http://nordkapp.kystnor.no/

https://www.webcamgalore.com/webcam/Norway/North-Cape/13132.html


preset_2.jpg

 

No hi ha comentaris

La música de William Herschel

Friedrich Wilhelm Herschel, va néixer el 15 de noviembre de 1738, a la ciutat de Hannover, en aquell moment dins del Sacre Imperi romanogermànic. Als 19 anys va decidir anar a viure a Anglaterra, on va aprendre anglès i va canviar el seu nom pel de Frederick William Herschel.

800px-william_herschel01.jpg

A partir de l’any 1773, va començar a construir telescopis i juntament amb la seva germana Caroline Herschel, van començar a observar el cel.

L’any 1781, va descubrir el planeta Urà i més tard, l’any 1787, va descubrir dues llunes d’aquest planeta: Titània i Oberó.

L’any 1789 després de dos anys de treball, va completar la construcció d’un gran telescopi reflector de 1,26 metres de diàmetre. Durant prop de 50 anys, va ser el telescopi més gran del món.

Va descubrir més de 800 sistemes d’estrelles dobles o múltiples. L’any 1802, va publicar un catàleg amb 500 noves nebuloses de gas, nebuloses planetàries o cúmuls estel·Lars.

William Herschel, ha estat reconegut per la ciencia, com un dels millors constructors de telescopis, aicí com un dels millors observadors astronòmics de tots els temps.

Ara bé, poc se’l coneix per la seva formació musical. Per aquest motiu , volem aprofitar aquesta ocasió, per recomanr-vos que dediquem algum temps a escoltar alguna de les seves 24 simfonies o concerts.

Us adjuntem alguns enllaços, perquè escoltem la seva magnífica música  i alhora puguem rellegir la seva brillant biografia i endinsar-nos en aquella meravellosa historia de descobriments que ell i la seva germana Caroline, van fer fa més de dos-cents anys.

https://www.youtube.com/watch?v=3mV-ZSzgs8Q

https://www.youtube.com/watch?v=tLaLE0sHUes

https://www.youtube.com/watch?v=7BehLlyqYk8

william_herschel_-_symphony_no_15_-_british_library_add_ms_49626_f25r.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç, o aquest

No hi ha comentaris

El telescopi Gemini Sud, enregistra una delicada nebulosa planetària

La darrera imatge de l’Observatori Internacional Gemini, ens mostra una sorprenent nebulosa planetària, anomenada CVMP 1. Aquest, és un objecte resultat de la mort d’una estrella gegant i, que ens mostra un gloriós espectacle astronòmic, que será de curta durada, considerant la temporalitat astronómica.

A mesura que l’estrella progenitora d’aquesta nebulosa planetària, es vagi refredant lentament, aquest objecte celeste s’esvairà d’aquí alguns milers d’anys de la nostra visió.

Aquesta bellesa astronómica, és va formar durant el violent final d’una estrella masiva, situada a uns 6.500 anys llum de nosaltres, en la constel·lació de Circinus (el Compàs). CVMP 1, és una nebulosa planetària, que va sorgir de les restes d’una vella estrella gegant vermella, poc després d’esclatar i expulsar les seves capes exteriors, com a conseqüència d’un potent vent estel·lar.

A mesura que les restes estel·lars s’expandeixen  cap enfora, el nucli extremadament calent de l’estrella progenitora, va començar a escalfar els gasos que finalment començarien a fer brillar la mateixa nebulosa.

Les nebuloses planetàries com CVMP 1, están formades només per cert tipus d’estrelles, aquelles amb unes masses compresses entre 0,8 i 8 vegades la del nostre Sol. Les estrelles menys massives, és converteixen lentament en romanents en forma de nanes blanques al final de la seva vida, mentre que les més massives, acaben les seves vides amb grans explosions conegudes com a supernoves.

oir2006a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

No hi ha comentaris

Una capa del pastís del casquet polar de Mart

El casquet de gel marcià, és com un pastís, on cada capa explica una historia del planeta. En aquest cas, la historia, és un canvi climàtic de Mart.

En aquesta imatge, observem una secció dels dipòsits de diferents capes del pol nord (NPLD). Com una deliciosa rodanxa de tiramisú en capes, el NPLD, està format en part de gel d’aigua i partícules de pols que s’apilen unes sobre d’altres. No obstant això, en comptes de fer un gel semblant als pols terrestres, les capes es mantene amb les gelades estacionals de ciòxid de carboni. Ho podem observar en gelades persistents, adherides a una d’aquestes capes.

Les prestacions d’alta resolución i color de la càmera HiRISE, ens proporcionen detalls respecte a les variacions d’aquestes capes. Els científics, també utilitzen dades de radar, que ens mostren que tenen continuïtat en la superficie del planeta. Durant la seva formació, aquestes complexes capes, poden encapsular petites bosses d’aire de la seva atmosfera que, si poguéssim prende mostres, servirien per estudiar i comprendre millor els antics procesos climàtics.

La imatge que observem té una escala de 25 centímetros per píxel. Tot i que la imatge original és de 31,9 centímetros per píxel. Els objectes que poden observar , tenen una grandària d’uns 96 centímetros. El nord està amunt.

pia23740.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

No hi ha comentaris

triamcinolone co 5g otic ointment sintomi astinenza risperdal viagra grappen propranolol sa 60 mg cap viagra naturale esperienze motilium xarope posologia depo provera indonesia comprare levitra in italia progesterone pills prometrium cerotti voltaren per cervicale paroxetine vidal posologie cipro dal satellite lasix fiale posologia augmentin generico costo voltaren vs mobilat augmentin suspensie pediatrica voltaren ingles voltaren e gastroprotettore rappel motrin bactrim acquariofilia voltaren og ibux effetti indesiderati del singulair metoprolol su uso viagra naturale egiziano offerte cipro maggio 2013 principio attivo voltaren emulgel prometrium puo ritardare il ciclo voli da genova a cipro tempo di azione del lasix propranolol de clorhidrato lasix aumento creatinina allegra d contém corticóide costo viagra slovenia risperdal bei depression carrozzeria via cipro genova propranolol czy bisocard voltaren demenz antibiotico augmentin candida antibiotico augmentin prezzo zovirax per varicella bambini viagra naturale da fare in casa differenza differin gel e crema quanto costa il farmaco dostinex intravitreal triamcinolone ppt viagra uso veterinario depo provera appetite mirtazapine citalopram combination prix viagra allemagne viagra generico pagamento postepay alopecia androgenetica e finasteride clomid e periodo fertile rocaltrol pediatric dosage viagra allo mam mp3 venta de viagra on line argentina cozaar generic cost dove vendono il viagra voltaren emulgel 100 gramm voltaren amphetamin ventolin non fa effetto komposisi dulcolax suppositoria rimedi torcicollo voltaren voltaren gel dizziness agen propecia indonesia mobic dolori mestruali voltaren dolo extra 25 mg ueberzogene tabletten dulcolax pico perles boots volo piu hotel cipro lamisil oral for tinea versicolor viagra generico comentarios generico do motilium prednisone e proteinuria nizoral pastile indicatii per comprare il lasix serve la ricetta levitra e sport triamcinolone equine farmaco simile al lasix comprar viagra en santiago chile cipro piatti tipici sciatica aleve or ibuprofen trazodone allaitement voltaren plus 50 mg registro delle imprese di cipro viagra prezzo al pubblico in farmacia alternativa al viagra senza ricetta medica posologie flovent ventolin voltaren per tallonite generico do viagra germed effetti collaterali finasteride 5 mg indocin for occipital neuralgia augmentin e disfunzione erettile quanto costa augmentin 1 gr il viagra aiuta effetti indesiderati del norvasc nitrofurantoin mono std coumadin dieta e alimentazione differenze tra clavulin e augmentin perry allegra schlegel alimenti incompatibili coumadin controindicazioni del finasteride cialis senza ricetta in contrassegno medico di base e viagra a cosa serve il medicinale nexium voltaren uso topico is trazodone considered a benzo premarin crema posologia canzone sull'amicizia allegra mestinon crisis motilium suppositoire adulte trazodone glaucoma remeron gocce effetti collaterali viagra et hypertension pulmonaire levitra crea assuefazione escitalopram selegiline medicamento atrovent spray clomid ce l'ho fatta viagra alle erbe funziona cerotto medicato voltaren allegra ortopedico roma depo provera cost in ontario cipro temperatura dicembre generic voltaren cream dostinex e pressione avapro pharmacological class dopo quanto tempo fa effetto il singulair tinidazole peripheral neuropathy augmentin e influenza chi ha provato cialis cialis di nascosto trazodone success rate lasix sonnolenza finasteride per la calvizia diflucan 10 mg/ml come si prepara levitra alcolici sale di cipro prezzo zoloft e sintomi does voltaren come in pill form viagra effetti collaterali impotenza voltaren interfere com a pilula remeron farmaco generico propranolol agonista inverso ci cipro 75 colchicine dosage in pericarditis porto principale di cipro simvastatin and voltaren augmentin per neonato spezzare pastiglia cialis pillola e poi clomid mestinon cena chi può assumere il viagra infusione continua di lasix finasteride ispessimento capelli voltaren gel precio argentina aspirin and voltaren combination il ventolin in gravidanza zoloft eller citalopram diflucan pastiglie moduretic 5 mg effetti collaterali methotrexate effetti collaterali sui polmoni prometrium per regolarizzare ciclo dimethicone faseolamina e orlistat cipro carpal tunnel syndrome la vedova allegra mp3 quanto costa il levitra da 20 mg in farmacia allegra d superdosagem quanto tempo prima prendere levitra a quoi sert le clopidogrel allegra taglialatela fungsi escitalopram cefixime penicillin allergic petechiae seroquel ventolin 4mg salbutamol clomid e troppi follicoli flomax quante al giorno cialis e valpression inderal la pregnancy bactrim cistite bambini que contiene diovan meglio augmentin o panacef voltaren fiale per quanti giorni si puo prendere il viagra con l'ipertensione bactrim placche alla gola risperdal 1 mg scheda tecnica suizid inhibitoren allopurinol resistenz gegen aciclovir zoloft principio attivo seroquel og ritalin isi combivent cialis e ipotensione viagra cialis come funziona diflucan e anticoncezionali voltaren čepić za temperaturu affitto villa con piscina cipro metoprolol succinate nih gabetti agenzia cipro cialis generico miglior sito viagra fitoterapico voltaren gel natural alternatives periodo migliore per andare a cipro cialis funziona erezione filastrocca allegra miglior prezzo cialis 5 mg antibiotico augmentin x cani voltaren alternative seroquel mercola base musicale la vedova allegra viagra office canada snopes sospensione allattamento dostinex prospecto del voltaren gel intossicazione da aciclovir effetti collaterali del clomid forum nazionale di calcio di cipro isola di cipro cartina generic meclizine 25 mg allegra lubrano lopressor atenolol conversion propranolol la prescribing information foto isola cipro il ventolin fa male amaryl posologia vermox senza glutine depo provera perpetual calendar 2012 storia di tronchetti provera risperdal ampule costo de voltaren gel differenza tra domperidone e metoclopramide negozio allegra desio viagra a 18 anni lamisil at cream tinea versicolor dramamine depression voltaren e muscoril iniezioni debito pubblico di cipro voltaren fiale da bere viagra per donne sildenafil clomid gonasi e progesterone funziona meglio voltaren o brufen generico cialis brasil voltaren de 75 miligramos viaggi della gnocca cipro turisanda cipro 2013 allegra mazzola ask coumadin e perdita di capelli voltaren fascia a abilify per dormire aciclovir pastiglie posologia voltaren gel emedicine depo provera abbahagyása cipro tizanidine cialis confronta prezzi levitra vita augmentin con il ciclo benazepril cialis finasteride pelle grassa quale farmaco sostituisce il viagra comprar orlistat generico colombia minocin ed esposizione al sole risperdal schizoid viagra rimini cipro antibiotic strong voltaren salbe amazon viagra cost per pill walmart claritin gravidez propranolol y captopril medicamento lindeza orlistat voltaren wärmesalbe percorsi stradali cipro voltaren fotosensibilizzazione cialis e curativo cipro sore tendons meccanismo azione plavix come usare zovirax labiale comparativa levitra cialis viagra voltaren 50 mg prezzo meglio zovirax o compeed ventolin solutie aerosoli augmentin bambini quando fa effetto benzac funziona 2013 compra cialis online senza ricetta medica costa allegra nave propranolol ereccion viagra annonce 123 prometrium falsa il test di gravidanza aldara crema senza ricetta che cosa fa il viagra calcolo dose augmentin sospensione pastilla china viagra costo del cialis in germania premarin generic no prescription prednisone facial mooning voltaren street value diflucan per prevenire la candida historia de risperdal piano song on cymbalta commercial selegiline propranolol propranolol ciroza plavix nuove disposizioni cipro svizzera pronostico is voltaren emulgel an anti inflammatory voltaren ampoule dosage generico del norvasc orlistat e pressao alta viagra da 10 mg pastilla voltaren 75 mg aborto con cytotec dolor finasteride eg capelli proscar 5 mg controindicazioni voltaren aspirina e' possibile acquistare il cialis in farmacia propecia come agisce cipro ville in affitto varicelle primalan atarax appartamento cipro roma nome generico do zofran combivent ilaç prospektüsü offerte cipro agosto 2012 che cosa vuol dire viagra acquisto viagra con ricetta normal protonix dosage orlistat farmacodinamia farmacocinetica perche levitra non funziona propranolol czy concor cor prednisolone cane effetti collaterali escitalopram venlafaxine combination foglio illustrativo augmentin antibiotico il sole scotta a cipro wiki generico de zantac depo provera cause positive pregnancy test bupropion cloridrato dieta clomid solo due follicoli el viagra femenino en chile benzac 10 gravidanza luvox aggression aciclovir neonato diflucan prezzo 100 viagra compozitie chimica augmentin per curare candida per prendere il viagra ci vuole la ricetta sandoz metoprolol effet secondaire metoprolol posologia lamictal dopo quanto tempo fa effetto crisi debito cipro migraña y voltaren effetti sospensione arimidex periactin sonno bambini voltaren patch dosing festa allegra radom generico do amoxil bd voltaren emulgel vente libre lioresal 10 mg indicazioni cosa e viagra generico voltaren è cortisone cipro offerte agosto 2013 allegra unione handbags selozok succinato de metoprolol triamcinolone ung ranolazine metoprolol prognoza meteo calan 15 zile viagra online spedizione rapida voltaren parches plm consolato di cipro venezia paesi comunità europea cipro dose consigliata augmentin cialis tutta la vita diuretico lasix effetti collaterali foto risultati proscar carrozzeria cipro srl effetti collaterali clopidogrel albenza pills è possibile acquistare il viagra senza ricetta cipro mare maggio voltaren e coliche renali proair ventolin same ranitidine molluscum contagiosum moduretic in gravidanza medicare detrol crisi cipro russia combivent vial monodose diflucan farmaco generico diovan price comparison guna voltaren cream allegra hindi song ic escitalopram 10 mg aciclovir è un antibiotico clozaril pill identification naprosyn e mal di testa augmentin alla 35 settimana di gravidanza il viagra fa male alla vista allegra turismo santos rocaltrol 0.5 mcg anafranil calo del desiderio meclizine false positive compazine administration iv storia isola di cipro flomax bustine composizione co diovan infomed strattera caddra provera clomid regimen quale e meglio viagra o cialis accutane alcool effet viagra delle alpi cipro mappe stradali accion farmacologica del aciclovir come creare un viagra fatto in casa case vacanze cipro cipro.co.za ck1 tretinoin metronidazole cosa mangiare a cipro nord trazodone pill identification aeroporto ercan cipro viagra orosolubile generico requip sospensione si può prendere il viagra a 20 anni un sito sicuro per ordinare cialis viagra lettland copegus effetti collaterali crisi di cipro wikipedia kamagra controindicazioni trazodone 4 dollar list thuốc boi voltaren diovan generico cipro basi inglesi canzoniere petrarchista di cipro voltaren 75 mg 60 tabletten fermata cipro musei vaticani la pillola viagra cuanto vale el risperdal strattera mod adhd cipro romania u21 diltiazem cyp3a4 inhibitor quante compresse in una scatola di augmentin offerte per cipro a maggio risperdal et strattera prezzo voltaren pomata harga pil voltaren plavix cardioaspirina differenze propecia rogaine nizoral combination cymbalta farmaco 30 mg prendere il viagra a 18 anni cialis durata effetti ventolin ecv propranolol tet spells voltaren fainting association risperdal tercian costo propecia in farmacia benzac serve ricetta generico do amoxil bd 875 mg augmentin sciroppo bambini effetti collaterali molsidomin und viagra voltaren resinat n1 preis tegretol vicia crisi cipro cause medtronic lioresal ndc mobic and voltaren voltaren et ibuprofen alergia na voltaren seroquel prolongin lopetus compagnia aerea cipro orlistat generico chile clomid con ovaie policistiche generico del bactrim forte voli aerei per cipro dostinex funziona cialis 10 mg composizione depo provera fiale voltaren retard que contiene prospecto dolo voltaren viagra provoca avc depo provera in canada shqiperi - cipro golat video voltaren tendinitis hombro triamcinolone ivt cleocin farmaco generico episodi questa allegra gioventù flomax 350 indicazioni prometrium 200 composizione costo del prometrium metformin farmaco immagini monete euro cipro allegra turismo niteroi furosemide e ipertensione msc crociere allegra tegretol tendonitis viagra acidità siro ventolin isotretinoin ciscutan quali antidolorifici con il coumadin viagra e retinopatia diabetica lilly cialis prezzo solarium etter isotretinoin tegretol-cr 200 mg divitab farmacodinamia clopidogrel benzac generico prezzo zenzero come il viagra propranolol familia farmacologica vacanze cipro parte turca cipro registration process triamcinolone oral pediatric dose cura di clomid aldara crema acquisto danazol urticaria augmentin compresse 1 gr prezzo