WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2022-08-14 20:07:59' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Arxiu per Abril, 2015

El Hubble observa objectes eteris a prop de quàsars moribuns.

El Telescopi Espacial Hubble de la NASA, ha fotografiat un conjunt d’objectes tenues de color verd, com si fossin efímers fantasmes de quàsars que parpellegen mentre viuen i després s’esvaeixen.

Les brillants estructures arquejades, en formes helicoïdals, “No s’ajusten a un únic patró”, segons ha comentat en Bill Keel, membre de la Universitat d’Alabama, que va iniciar la recerca amb el Hubble. Keel creu que les característiques que oferiexen diferents perspectives respecte el comportament desconcertant de galàxies amb nuclis energètics.

Es creu que aquestes estructures etèries fora de la seva galaxia anfitriona poden estar il·luminades per la radiació ultraviolada de gran abast d’un forat negre supermassiu situat en el nucli de la mateixa galàxia. El més actiu d’aquests nuclis galàctics són anomenats quàsars, on la materia que cau s’escalfa fins el punt més profund de la galàxia. El feix energètic produeix un brillant disc de gas sobreescalfat que envolta el propi forat negre.

“No obstant això, els quàsars no són prou brillants ara per adonar-nos del que estem veient, el que observem és un registre d’alguna cosa que va succeir en un passat”, ha comentat en Bill Keel . “Els brillants filaments ens están dient qu els quàsars emeten cada cop més energía, o que están canviant molt ràpidament”.

Keel ha comentat que una posible explicació, és que els forats negres binaris situats en òrbita están impulsant els quàsars i això podría canviar la seva brillantor, com l’ús d’un regulador d’intensitat d’una llum del menjador.

El feix quásar ajuda a que els filaments invisibles en un començament, brillin a través de l’espai com a conseqüència d’un procés anomenat fotoionització. Els àtoms d’oxigen situats en els filaments absorbeixen la llum del quásar i poc a poc tornen a emetre al llarg de molts milers d’anys. Altres elements detectats en els filaments, són l’hidrogen, heli, nitrogen, sofre i neó. “Els elements pesats és produeixen en quantitats modestes, afegint en aquest cas el gas que es va originar a les afores de les galàxies enlloc de les pròpies regions centrals de les galàxies”, ha comentat en Keel.

Els filaments verdosos es creu que són llargues cues de gas que sobresurten com un xiclet sota les forces gravitatòries, resultants de la fusió de dues galàxies.

hs-2015-13-a-print.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

No hi ha comentaris