WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-19 05:02:45' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Arxiu per Març, 2015

El Hubble obté una de les millors imatges d’un disc circumestel·lar.

Els astrònoms que treballen en el Telescopi Espacial Hubble de la NASA, han enregistrat la imatge més detallada feta fins ara del gas i pols que envolta a la jove estrella Beta Pictoris, que només té uns 20 milions d’anys.

Beta Pictoris segueix sent el disc de runa més fotografiat directament i que té un planeta gegant (descobert l’any 2009). Degut que el período orbital és relativament curt (s’estima entre 18 i 22 anys), els astrònoms poden observar aquest moviment en pocs anys. Això permet als científics estudiar com el disc de Beta Pictoris s’està distorsionant per la presència d’un planeta massiu incrustat dins del mateix disc.

Aquesta nova imatge del Hubble, enregistrada en llum visible, traça el disc situat a prop de l’estrella a uns 1.200 milions de quilòmetres, aproximadament el radi de l’òrbita de Saturn al voltant del Sol.

“Algunes simulacions per ordinador van predir una estructura complexa del disc intern, com a conseqüència de l’atracció gravitatòria del planeta gegant, degut al seu curt período orbital. Les noves imatges ens mostren el disc intern i confirmen les estructures previstes. Aquest resultat valida els models, el que ens ajudarà a deduir la presència d’altres exoplanetes en altres discos”, ha comentat en Daniel Apai, membre de la Universitat d’Arizona. Els gasos del planeta gegant de Beta Pictoris, van ser fotografiats directament en llum infraroja per l’European Southern Observatory Very Large Telescope, fa uns sis anys.

En comparar les últimes imatges del Hubble , en altres preses l’any 1997, els astrònoms han trobat que la distribució de pols del disc, amb prou feines ha canviat en els últims 15 anys, tot i que el disc és homogeni en la direcció de la seva rotació durant una certa escala de temps, més o menys del període orbital del planeta acompanayant.

El disc de pols és veu fàcilment , ja que s’inclina de cantó i és especialmente brillant a causa d’una gran quantitat de pols que dispersa la llum de les estrelles. A més, Beta Pictoris, és una de les estrelles amb disc de pols i gas , més proper a la Terra, és troba a uns 63 anys llum de nosaltres.

hs-2015-06-a-print.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

No hi ha comentaris