Arxiu per Gener, 2007

Cinc minuts per la Terra.

L’Aliança pel Planeta (grup d’associacions mediambientals) ha proposat una acció senzilla per tots els ciutadans dels països que disposem d’energia elèctrica, és tracta que apaguem les llums durant cinc minuts el dia 1 de febrer, entre les 19:55 i 20:00 hores.

És vol cridar l’atenció als ciutadans, els mitjans de comunicació i sobretot de les companyies elèctriques i dels governs.

S’ha decidit fer aquest acte de mobilització el dia 1 de febrer, degut que a París es donarà a conèixer el nou informe del grup d’experts climàtics de les Nacions Unides (IPCC).

És un gest simbòlic, que si hi ha una participació important podrà tenir un ressò en els mitjans de comunicació i polític.

 

5min_repit_logo.jpg

 

més informació a, http://www.lalliance.fr/50-5-Minutes-De-Repit-Pour-La-Planete

també, http://www.tierra.org/spip/

1 comentari

La Lluna s’acosta a Saturn.

La nit del proper divendres 2 de febrer al voltant de les 11 de la nit, el planeta Saturn es trobarà molt a prop de la Lluna, de fet la seva distància aparent serà l’equivalent al propi diàmetre de la Lluna, que curiosament estarpa en fase de Lluna Plena.

El planeta Saturn a més en aquestes dates, concretament el 10 de febrer es trobarà en oposició al Sol, es a dir en les millors condicions d’observació, amb un diàmetre aparent de 20,32″ i una magnitud visual de 0,0.

Una bona manera de trobar fàcilment el planeta Saturn, i si disposem d’un telescopi d’observar el seu sistema d’anells i la seva familia de satèl·lits.

En la fotografia podem observar una ocultació de Saturn per part de la Lluna.

conjuncio-lluna-saturn.jpg

Fotografia d’Univers quark.

1 comentari

La guarderia de la galàxia.

Els astrònoms que treballem amb el Telescopi Espacial Hubble, han trobat  “les guarderies” d’estrelles joves en els anomenats cúmuls oberts, dins d’una galàxia.

En la Càmera de Recerca Avançada durant una recerca de la galàxia NGC 1313, varen observar estrelles brillants blavoses llençades del seu “niu” galàctic.

Feia temps que els astrònoms suposaven que les estrelles associades als cúmuls oberts es dissolien de la galàxia anfitriona, degut a no tenir prou gravetat com per mantenir-se units, a diferència del que fan els seus cosins més massius, es a dir els cúmuls globulars.

En la imatge de la dreta podem observar la regió central de la galàxia NGC 1313. En aquest cas, els astrònoms han utilitzat el Hubble per fer un cens de diverses classes d’estrelles distribuïdes per la galàxia. Les observacions mostren que les estrelles blaves i calentes (classificació B) s’escampen àmpliament de la galàxia. Això és una evidència de “mortalitat infantil” en la qual les estrelles joves incloses en els cúmuls oberts s’alliveren del cúmul i s`’escampen per la galàxia.

NGC 1313, és una galàxia d’uns 50.000 anys llum d’amplada, situada a uns 14 milions d’anys llum de nosaltres, dins de la constel·lació del Reticle a l’hemisferi sud.

ngc-1313.jpg

més informació a, http://hubblesite.org/newscenter/archive/releases/2007/05/full/

1 comentari

El telescopi espacial James Webb.

La NASA està avançant en el disseny final del telescopi espacial James Weeb, nom que rebrà el successor del Telescopi Espacial Hubble. James E. Webb, va ser el segon administrador que va tenir la NASA, càrrec que va ocupar entre els anys 1961-1968, és a dir durant la fase del projecte i primers vols de la missió Apollo.

Els enginyers de la NASA, han dissenyat una sèrie de micro-obturadors que permetran al telescopi bloquejar dinàmicament la llum dels objectes propers, dels que estan més lluny. El problema es bastant senzill d’explicar. Si volem observar una llum d’una llanterna a una distància d’un quilòmetre amb plena foscor, no hi haurà cap problema. Però si al costat d’aquesta llanterna, hi ha un focus d’un cotxe, ens serà molt més difícil apreciar la dèbil llum al costat del potent far del automòbil.

Per aquest motiu, el nou telescopi James Webb disposarà de 62.000 micro-obturadors situats davant del detector de CCD. D’aquesta manera es podrà donar instruccions a aquests obturadors, per que la llum dels objectes brillants pugui ser bloquejada, mentre que la dels objectes més foscos podran entrar sense cap problema. Amb la combinació d’aquests obturadors es podrà observar simultàniament més de 100 objectes astronòmics alhora, estalviant molt de temps d’observació.

jameswebb1.jpg

més informació a, http://www.nasa.gov/home/hqnews/2007/jan/HQ_07014_Webb_microshutters.html

1 comentari

Les primeres imatges de la sonda Stereo.

En la noticia publicada en aquesta web el passat dia 25 d’octubre anunciàvem el llançament de la missió Stereo de la NASA, dues sondes que viatgen entorn de la Terra, que a la vegada les conduira a un recorregut al voltant del Sol.

La funció de les sondes Stereo, són les següentes:

- Observació amb imatges estereoscòpiques del Sol, en posicions avantatjoses d’òrbita.

- Rastreig de possibles pertorbacions de vent solar perilloses cap a les sondes espacials terrestres.

- Determinació continua de posicions de col·lisió de pertorbacions solars amb altres planetes, utilitzant el sistema de radio-triangulació.

- Estudi simultani de l’activitat solar de partícules energètiques a 1 Unitat Astronòmica (UA distància Terra-Sol).

En una de les primeres imatges capturades per les sondes Stereo, podem apreciar una regió magnèticament activa amb llaços entrellaçats, que corresponient a un grup de taques solars molt actives.

stereo2.jpg

més informació a, http://stereo.gsfc.nasa.gov/

1 comentari

La Lluna en fase de quart creixent.

El dia 25 de gener de 2007, la Lluna es troba en fase quart creixent, els dies anteriors i posteriors son els millors per programar una observació telescópica de la Lluna.

 

lluna1.jpg

 

No hi ha comentaris

Els vòrtex de Saturn i Venus

Fa 25 anys la sonda espacial Pioneer de la NASA es va ap`ropar al planeta Venus descobrint un vòrtex (ull d’un cicló) en el pol nord del planeta. Posteriorment la sonda Cassini ens va enviar el novembre passat unes imatges espectaculars del vòrtex polar de Saturn, d’aquesta manera es podia completar el mapa de l’alta atmosfera d’aquest planeta.

Quan la sonda Venus Express de l’ESA va arribar al planeta a l’abril de 2006, una de les prioritats va ser la de comprovar sí en el pol sud també hi havia un vòrtex semblant al que havia descobert el Pioneer. La sorpresa va ser important al comprovar que el pol sud disposava d’un vòrtex doble, tal com podem comprovar en la imatge de l’esquerra de la fotografia.

Els vòrtex polars, representen un element clau en la dinàmica atmosfèrica planetària, però cal recordar que aquests no formant part dels huracans. En Pierre Drossat, de L’Observatorie de Paris ens comenta, “Els huracans són causats per l’aire humit que s’enlaira a l’atmosfera. A més, aquests requereixen la força de Coriolis (l’interacció entre la circulació de l’atmosfera i la rotació del planeta) per estimular-los. La força de Coriolis és ineficaç per conduir els vòrtex per sobre de Venus, ja que aquesta força és pràcticament ineficaç degut a que la rotació del planeta es molt lenta, un dia a Venus dura l’equivalent a 243 dies terrestres. Segurament el vòrtex polar està creat per una àrea de baixa pressió de l’aire que circula en l’eix de rotació del planeta.

Per acabar d’explicar l’origen del doble vòrtex de Venus, ens caldrà segurament algun temps, i sobretot recollir més informació de la sonda Venus Express.

vortex-venus-saturn.jpg

 més informació a, http://www.esa.int/SPECIALS/Venus_Express/SEMDGJC4VUE_0.html

3 comentaris

Les supernoves de NGC 1316.

NGC 1316 és una enorme galàxia massiva i el·líptica, que es troba a una distància de 80 milions d’anys llum de nosaltres. Recentment aquesta galàxia va topar amb una altre d’estructura espiral, aquesta circumstància ha propiciat l’aparició de supernoves. Cal pensar que de promig, dins d’una gran galàxia hi apareixen unes tres supernoves per segle.

Ara bé, a NGC 1316 s’ha pogut observat quatre supernoves en els últims 26 anys, de les quals dues en un període tant sols cinc mesos.

En la imatge que mostrem, podem observar la supernova de la dreta descoberta el passat dia 19 de juny de 2006, anomenada SN 2006dd. La segona supernova, a l’esquerra va ser detectada el 5 de novembre passat i es va referènciar amb SN 2006mr. La resta d’objectes brillants que observem, són en el centre el nucli de la galàxia, i a l’esquerra de tot una dèbil estrella de la nostra galàxia, que està de front amb NGC 1316.

Aquestes últimes supernoves van ser detectades per l’observatori espacial Swift de la NASA, llançat l’any 2004, aquesta sonda porta a bord tres telescopis amb les seves respectives càmeres detectores de raig gamma, raig X, de llum UV i visible, que permeten detectar explosions estel·lars en el cel de raigs gamma, associades generalment a les supernoves.

ngc-1316.jpg

més informació a, http://www.nasa.gov/mission_pages/swift/bursts/twins.html

1 comentari

Conjunció Lluna-Venus.

El dia 20 d’aquest mes de gener, es va produir una conjunció entre la Lluna i el planeta Venus. Calia esperar a la posta de Sol, per observar els dos astres conjuntament el més a prop un de l’altre.

La imatge que us mostren va ser capturada amb un telescopi refractor APO de 66 mm de diàmetre i 388 mm de distància focal, amb pel·lícula Ektacrhome 200 ISO i una exposició de 2 segons.

La Lluna amb una edat de 1,68 dies des de la Lluna Nova, tenia una fracció il·luminada de tant sols un 2%.

La propera aproximació amb semblants característiques, serà el proper dia 19 de febrer d’aquest any.

lluna-venus.jpg

Fotografia d’Univers quark.

2 comentaris

NGC 602, una nebulosa creadora d’estrelles.

Aquesta imatge està presa pel Telescopi Espacial Hubble de la NASA, descriu una regió jove i brillant amb un interior blavós, on s’estan generant estrelles. Aquesta nebulosa està situada dins del Petit Núvol de Magallaes.

La nebulosa te el número 602 del New General Catalogue (NGC), podem comprovar que la radiació que prové de l’alta energia que cremen les estrelles joves i calentes, està esculpint i erosionant lentament la nebulosa.

El Hubble, ens mostra una alta densitat d’estrelles en el centre del cúmul, així com d’altres que s’allunyen cap enfora.

El Petit Núvol de Magallaes, situat a la constel·lació del Tucà a l’hemisferi sud, està a uns 200.000 anys llum de la Terra. La seva proximitat a nosaltres, el fa un laboratori excepcional per comprendre els processos de formació de les estrelles i la seva evolució en ambients diferents a la Via Làctia. Galàxies nanes com el Petit Núvol de Magallaes, amb una densitat considerablement menor d’estrelles que la nostra galàxia, serveixen doncs per comparar la evolució amb altres galàxies més grans.

La situació privilegiada del Petit Núvol de Magallaes, a les afores de la nostra galàxia, permet observar en el fons de camp de la fotografia, multitud de galàxies de dimensions i formes diferents, situades a enormes distàncies de nosaltres.

ngc-602.jpg

més informació a, http://hubblesite.org/newscenter/archive/releases/2007/04/image/a

1 comentari

Pàgina Següent »

voli low cost milano cipro volo diretto malpensa cipro tricor global indonesia il cialis provoca diarrea allegra lusini puoi fidarti di me clomid mestruazioni abbondanti ritardo mestruazioni dopo clomid rifampin biaxin bartonella viagra et contre indication finasteride effetti collaterali sulle donne voltaren provoca sonnolenza levitra generico sito sicuro voltaren pastiglie 25mg quando finisce il brevetto del viagra depo provera pregnancy rate nizoral suspension pediatrica posologia aciclovir 800 mg seroquel farmaco generico controindicazioni levitra 20 mg il sole scotta cipro viagra feminino o globo voltaren gel for spine el anticonvulsivo dilantin clomid dal 3 al 7 giorno quando avere rapporti provera minuta u telenor levitra e donazione sangue trazodone aspergers forum acquistare viagra online prometrium 200 e ovulazione dove andare al mare a cipro dulcolax commercial song trittico trazodone 100 mg prefisso per telefonare a cipro motilium suspension adultes pantozol und voltaren resinat cipro città sul mare cipro campionato classifica voltaren 25 (diclofenac) cosa succede col viagra trazodone depression dosage banche presenti a cipro strattera dosis adultos escitalopram hiperico cymbalta provigil combination situazione finanziaria di cipro augmentin bustine dose bambini augmentin sospensione eccipienti meglio prometrium o progeffik provera settimo torinese gravid voltaren gel primperan metoclopramide 10 mg suvvia x viagra losartan potassium plus hydrochlorothiazide viagra stomaco pieno pomata di nistatina-triamcinolone acetonide albendazole oral suspension no worm nitrofurantoin aminoglycoside tempo azione coumadin dostinex per togliere il latte celebrex è sicuro viagra pagamento in contrassegno quando scade brevetto propecia guanfacine vs strattera comprare viagra a basso prezzo ciprofloxacin und prostatitis metoprolol tartrato vida media rocaltrol dosage administration nitrofurantoin bei penicillinallergie comparativo levitra cialis viagra escitalopram 5 mg + clonazepam 0.25mg bula medicamento propranolol effetti indesiderati di aldara crema propecia donazione sangue dove trovare cialis senza ricetta trazodone oral liquid voltaren fiale con muscoril voltaren cream sale provera racuna u societe generale fiumi del cipro che cos'è il cialis a cosa serve il voltaren fiale voltaren emulgel composition clostridium difficile nach clindamycin voltaren su testicolo voltaren vias augmentin e alcolici trazodone chlorpromazine vendita cialis su ebay clomid e giramenti di testa dottor allegra ortopedico roma frigideira allegra chi deve prescrivere il viagra garcea ia viagra lasix fiale per aerosol differin gel a cosa serve rosuvastatin calcium inn cialis 5 mg opinioni levitra a che serve vedova allegra in inglese voltaren cepici 12 5 mg risperdal depressie zofran classe farmacologica augmentin dosaggio bambini 25 kg voltaren velo lariam controindicazioni gravidanza methotrexate somministrazione uso prolungato viagra documenti per entrare cipro nord capecitabina xeloda effetti collaterali risperdal consta effet indesirable plavix ricetta rossa viagra e tumore alla prostata il cialis può essere curativo panela de inox allegra tramontina viagra spedizione veloce dulcolax sciroppo prezzo capillary hemangioma propranolol dutasteride discontinuation voltaren 100 mg ingredients voltaren e antibiotico è più efficace cialis o viagra augmentin contre indication soleil viagra e antibiotico atarax sciroppo scheda tecnica viagra generico dall'italia zocor effetti collaterali lamictal disturbo ossessivo prezzo ventolin farmacia lasix azione farmacologica cipro annual duties voli per cipro dall'italia controindicazioni al plavix fungsi voltaren emulgen caçarola tramontina allegra 24 dostinex sospensione zithromax tre compresse prezzo patrimonio personale tronchetti provera ultrafarma viagra feminino augmentin e candida maschile novo prednisone chien dove e come comprare il viagra strattera 18 mg nedir coltrax voltaren para sirve augmentin per 12 giorni viagra naturale dove comprarlo bisoprolol hydrochlorothiazide bioequivalence triamcinolone acetonide cream usp 15g dr mercola propecia non proprietary name for zantac augmentin pediatrico foglietto illustrativo augmentin va bene per le placche alla gola naltrexone for depersonalization disorder società di tronchetti provera cataflam diclofenaco potássico ricetta bianca ripetibile viagra per il cialis ci vuole ricetta clomid dosi consigliate cipro ottobre offerte citodon eller voltaren cestino allegra prednisolone seborrheic dermatitis cosa prendere al posto del viagra cymbalta efficacia bisoprolol besser metoprolol alimenti non consentiti per coumadin pycnogenol viagra feminino propranolol nomenclatura allopurinol al 100 aliud dove posso trovare il viagra come prendere diflucan 200 atarax pagine sanitarie risperdal und risperidon neurontin scheda tecnica zyprexa farmacologia voltaren oftalmico indicaciones crema benzac al 10 aciclovir suspension genfar noleggio barche cipro cibi controindicati al coumadin moduretic abbassa la pressione risperdal bei tics che cos'è il ventolin dosaggio prednisolone gatto farmaco lamisil crema prograf fda approval foto risultati finasteride dove acquistare cialis forum nizoral anti dandruff shampoo usage nizoral shampoo per funghi cymbalta 30 mg confezione finasteride per capelli forum clopidogrel nel gatto orlistat generico colombia voltaren dolo tabletten preis principio ativo remedio allegra risperdal nap ciclo dopo sospensione prometrium proscar ricrescita capelli piriformis syndrome voltaren allegra fattoria sevi depo provera 50 mg posologia mercadolivre viagra generico placche gola augmentin quanti giorni vruchtbare periode clomid societe generale provera stanja racuna seroquel potenzprobleme la bottega allegra tesserete cymbalta 60 mg foglio illustrativo can voltaren gel cause constipation nizoral è efficace medicamento aciclovir suspension voltaren cholesterol posologia bactrim sciroppo periorbital cellulitis cipro is voltaren rapid 12.5 an anti inflammatory is co diovan a diuretic viagra in farmaciile din iasi harga voltaren cream giacimenti di gas cipro viagra 25 cena prometrium e dolori mestruali voltaren chichones aldactone principio attivo si può usare il ventolin in gravidanza consolato di cipro italia punture di muscoril e voltaren insieme levitra viagra cialis unterschiede remedio allegra infantil preço premarin cream progesterone sabouraud chloramphenicol gentamicine zantac per gatto dopo quanti tentativi con clomid cialis si puo dividere in due vendita levitra italia administration risperdal consta acquistare viagra o cialis ampicillin applichem triamcinolone acetonide hives escitalopram and lamotrigine clopidogrel e fibrillazione atriale sciatica e voltaren norvasc ® amlodipina besilato cipro model constitution voltaren in sarcina abilify e insonnia esiste un farmaco generico del cialis dulcolax suppositories usage zoloft da dipendenza antibiotico e viagra prograf bei colitis ulcerosa prograf for ulcerative colitis posto letto cipro roma prostatite cronica bactrim decadron bambini sintomi sospensione tofranil le citta piu importanti di cipro istituto comprensivo allegra di valverde generic evista medication viagra dopo quanto fa effetto farmacologia de escitalopram chi è riuscita con clomid prednisolone et aspirine albendazole child dosage uso clinico aciclovir augmentin antibiotico ricetta nitrofurantoin mono pregnancy cipro cold medicine pressione bassa e viagra cipla finpecia price in india ambasciata d'italia a cipro orlistat ricetta medica viagra femminile crema triamcinolone vanicream zoloft periodo di latenza voltaren k in combinatie met paracetamol viagra dolori muscolari seroquel prolong 300 mg pris ciri ciri cialis asli upotreba voltaren gel caverta india price metformin diarrhea imodium benzac contro punti neri allegra d causa sonolencia effet secondaire atrovent case vacanza a cipro cosa serve farmaco nexium come posso acquistare levitra viagra 100mg opinie viagra vendita in italia perrigo triamcinolone acetonide cream usp 0.1 triamcinolone acetonide emc clomid ritarda le mestruazioni alimenti vietati con terapia coumadin escitalopram bei pms xenical barato chile arginina meglio del cialis strattera trazodone coumadin e aglio bactrim suspension posologia dermnet nz isotretinoin provera e mioma cipro e la sua storia viagra e cardiomiopatia dilatativa noleggio auto paphos cipro ovaie multifollicolari e clomid guida michelin cipro utilizzo del seroquel provera period cramps cialis riabilitazione finasteride alopecia risultati voltaren y colesterol clomid e meropur insieme generico de augmentin pediatrico orlistat costo farmacias similares viagra generico in farmacia finasteride e problemi di erezione quanto costa una scatola di clomid voltaren cepici doza elavil migraine dosage escitalopram double vision cialis e occhi rossi cipro paese ue viagra casero con sandia nexium 20 mg controindicazioni pfizer viagra brevetto zovirax crema in allattamento lupin tricor generic voltaren e cataflam finasteride dopo turp zofran pediatric suspension risperdal consta dailymed albenza epocrates tadacip acquisto on line tempo di effetto cialis feldene cosa serve sintomi da sospensione wellbutrin grilli via cipro cialis quando si prende controindicazioni farmaco topamax cialis a che cosa serve capitale di cipro nicosia propranolol for neurocardiogenic syncope augmentin antibiotico amoxicillina viagra senza ricetta costo escitalopram bdd cipolle di tropea viagra po to iv metoprolol conversion viagra sibiu cialis naturale opinioni propecia primi effetti voltaren piu oki viagra baltic com strattera bei depressionen prendere il viagra a 20 anni abilify 10 mg effetto indesiderato risperdal et hypertension proscar per la caduta dei capelli actonel 35 effetti collaterali funzione del voltaren medicamento valtrex 500mg estradiol to premarin conversion cialis 20 mg diviso terramycin n gentamicinsulfat come diminuire seroquel voltaren dolo 25mg novartis meglio il viagra o cialis finasteride e calvizie femminile ricola coumadin sertralina zoloft torrinomedica chloramphenicol/beclomethasone dipropionate/clotrimazole/lignocaine hcl celebrex sovradosaggio voli diretti per cipro dall'italia roma mostra cipro voltaren ratiopharm celebrex e ipertensione palazzo allegra palermo l allegra brigata viale marche lincocin 600 a cosa serve allegra rossignotti sonego allegra vista ischgl flomax 700 somministrazione cialis generico 100mg assenza di mestruazioni con clomid effetti abuso cialis crema benzac per brufoli moduretic contro la ritenzione idrica quanto costa inderal trazodone depression forum propecia primi risultati valzer della vedova allegra flauto dolce voltaren supposte allattamento differin gel bugiardino voltaren gota oftalmica il cialis è naturale cipro flagyl appendicitis la vedova allegra musica di differenza tra voltaren e lasonil dopo quanto fa effetto lo zoloft hydrochlorothiazide indapamide comparison estrazione dente e coumadin voltaren salbe in ssw haldol seroquel conversion feldene antidolorifico depo provera cramps no period carbenicillin statt ampicillin cialis da 5 mg prezzo in farmacia risperdal rus la dostinex fa ingrassare curare candida diflucan alma pirata allegra y cruz se besan dosaggio augmentin sciroppo bimbi tour di gruppo a cipro stent coronarici e viagra lioresal ampolla benzac ou vitanol a is strattera a maoi il viagra fa male alle donne ultime su viagra come si usa voltaren lanoxin uso veterinario generico de cialis 20 mg uti cipro dosage tegretol ne ilacı cosa serve il plavix cap nicosia cipro detrol generic cost actonel 35 effetti indesiderati mobic per mal di testa dove comprare cialis generico sicuro cipro impressioni opinioni nizoral 200 mg for tinea versicolor compra viagra online chile dosaggio del lasix lasix e allattamento lincocin fiale 600 mg prezzo albenza dosage ascaris andere potenzmittel viagra levitra non fa effetto set tramontina allegra 4 piezas composto do atrovent augmentin antibiotico a cosa serve voltaren è antinfiammatorio via cipro 2 1 genova prometrium 200 mg ovuli costo actonel fait il grossir l'istituto comprensivo statale padre gabriele m. allegra di valverde credit agricole provera stanja na racunu agomelatine escitalopram voltaren topical gel demi vie risperdal consta lisinopril compuesto aceon perindopril posologie clomid colchicine dosage for pericarditis voltaren 75 mg fiyat does accutane cure perioral dermatitis tui allegra party come sospendere finasteride zofran price per pill isola di cipro storia xeloda sindrome mano pie voltaren gel 150 gramm semi di lino e coumadin zona divertimenti cipro levaquin prednisone tendon rupture voltaren mazi metro roma stazione cipro viagra chino contraindicaciones voltaren 75 mg cena percentuale successo finasteride remeron gocce posologia effetti sospensione zoloft costo del orlistat en venezuela cipro vacanze prezzo arimidex senza piano terapeutico syndrome sevrage propranolol vacanza di mare a cipro voltaren emulgel nz voli mxp cipro abilify casa farmaceutica aciclovir creme dermatologico medley allopurinol 200 vidal volo per cipro da roma cipro villaggi vacanza voltaren gel n1 arcoxia 60 controindicazioni augmentin calazio zyprexa aggressivität bactrim combate giardia compazine 10 mg cost differin ulcerative colitis clomid potenz vermox bambini 4 anni prolasso mitralico viagra la bufala allegra pizzeria zoloft si rivotril cialis mattina o sera coumadin complicanze lombalgia e voltaren esiste il generico del viagra