La millor imatge de la superfície i atmosfera d’una estrella, que no sigui el Sol.

Els astrònoms de l’interferòmetre del Very Large Telescope (VLTI) de l’ESO, han construït la imatge més detallada d’una estrella: la supergegant vermella Antares. També han realitzat el primer mapa de les velocitats del material situart a l’atmosfera d’una estrella que no sigui el Sol, revelant turbulències en la gran atmosfera d’Antares.

A simple vista, la famosa i brillant Antares, brilla amb un fort color vermell, està situada en el cor de la constel·lació d’Scorpius. És una gran i comparativament estrella freda supergegant vedrmella, situada en els últims estadis de la seva vida, en el camí de convertir-se en una supernova.

El VLTI, és una instal·lació única, que permet combinar la llum de fins a quatre grans telescopis, els Telescopis Unitaris de 8,2 metres de diàmetre o els Telescopis Auxiliars, més petits, per crear un telescopi virtual equivalent a un mirall individual de fins a 200 metres de diàmetre. Això permet resoldre detalls molt més enllà del que podría observar un únic telescopi.

eso1726c.jpg

Podem observar una imatge reconstruïda pels astrònoms del VLTI, a partir de les dades infraroges , les quals han permès calcular la diferència entre la velocitat del gas atmosfèric en diferents posicions de l’estrella i la velocitat mitjana sobre l’estrella globalment.

Us recomanem mireu aquest vídeo amb informació gràfica molt  detallada.

eso1726a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

No hi ha comentaris

El Hubble observa noves estrelles en una llunyana galàxia.

Pel que fa a observar un univers llunyà, fins hi tot, el Telescopi Espacial Hubble, té límits. Observar petits detalls d’objectes allunyats, requereix un treball intel·ligent, alhora que una alineació cósmica, anomenada lent gravitacional.

Aplicant una nova anàlisi computacional a la llum d’una galàxia augmentada per una lent gravitacional, els astrònoms han obtingut imatges 10 vegades més detalladles, de les que el Telescopi Hubble pot aconseguir per si mateix. Els resultats mostren una galàxia espiral, amb brillants regions de noves estrelles.

“Quan vaig veure la imatge reconstruïda, vam expresar “És impressionant !, sembla que surten focs artificials per tot arreu !”", va comentar l’astrònoma Jane Rigby, membre del Goddard Space Flight Center.

La galàxia en qüestió està tant lluny, que la veiem com era fa uns 11.000 milions d’anys, després de 2.700 milions del Big Bang. Aquesta és una de les 70 galàxies estudiades en detall pel Telescopi Espacial Hubble, seguint els objectius seleccionats per l’Sloan Giant Arcs Survey.

La gravetat d’un grup gegantí de galàxies situades entre la llunyana galàxia i la Terra, distorsiona la seva llum, estenent-la en un arc, alhora que l’augmenta gairebé  30 vegades. L’equip de recerca ha desenvolupat un codi informàtic per eliminar les distorsions causades per la lent gravitacional i mostrar la galàxia espiral tal com l’observariem normalment.

La imatge reconstruïda resultant, ens mostra dues dotzenes de regions d’estrelles acabades de nèixer i que cobreix una regió aproximada d’uns 200 a 300 anys llum. Això contradiu les teories que suggereixen que les regions de formació estel·lar en un univers primerenc, eren molt més grans, de més de 3.000 anys llum de grandària.

stsci-h-p1727b-f-1800x1350.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.  

No hi ha comentaris

El col·lapse d’una estrella pot originar un Forat Negre

Cada segon una estrella en algún lloc de l’univers, es converteix en una supernova. No obstant això, algunes estrelles súper massives agonitzen com un sospir, enlloc de formar una gran explosió. Quan ho fan, poden col·lapsar degut a l’atracció de la gravetat i desaparèixer de la nostra visió, formant un forat negre.

L’estrella condemnada, anomenada N6946-BH1, era 25 vegades més masiva que el nostre Sol. Va començar a il·luminar dèbilment l’any 2009. No obstant això, l’any 2015 va deixar de ser observada. Per un acurat mètode d’observacions fetes amb el Telescopi Binocular i els telescopis espacials Hubble i Spitzer, els investigadors han arribat a la conclusió que, finalment l’estrella es va convertir en un forat negre.

Aquest pot ser el destí de les estrelles més massives de l’univers.

Aquesta “fallida masiva”, situada en una galàxia propera, podría explicar per què els astrònoms poden observar les supernoves de les estrelles més massives, ha comentat en Christopher Kochanek, profesor d’astronomia de la Universitat Estatal d’Ohio.

Fins a uns 30 per cent d’aquest tipus d’estrelles, pel que sembla, poden col·lapsar en silenci formant forats negres, sense passar per l’etapa de supernova.

Entre les galàxies que han estat observades, figura la NGC 6946, una galàxia espiral situada a uns 22 milions d’anys llum de nosaltres, coneguda amb el sobrenom de “galàxia dels focs artificials”, perquè en aquella galàxia ocorren supernoves amb molta freqüència. De fet l’última observada, SN 2017eaw, va ser descoberta el 14 de maig de 2017, està brillant amb la máxima brillantor ara mateix.

Segons ha comentat Stanek, no és necessari que un estel massiu, és converteixi en una supernova, expulsant cap enfora les seves capes exteriors, però que encara tenen prou massa sobrant per formar un massiu forat negre en el seu interior.

Aquesta representació artística, ens mostra les etapes finals d’una estrella supermassiva que no acaba d’explotar, sinó que implosiona sota la seva propia gravetat per formar un forat negre.

D’esquerra a dreta: l’estrella masiva ha evolucionat a una supergegant vermella, l’embolcall de l’estrella és expulsat i s’expandeix, produint una Font transitòria freda, l’embolcall vermell acaba caient dins del forat negre.

stsci-h-g-1719a-f1600x4000.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

No hi ha comentaris

Es descobreix un planeta en una zona habitable a l’estrella més propera a nosaltres.

Utilitzant els telescopis de l’ESO , així com d’altres instal·lacions astronòmiques, un equip d’astrònoms ha trobat clares evidències de la presència d’un planeta orbitant a l’estrella més propera a la Terra, Pròxima Centauri. Aquest món, tant intensament buscat i batejat amb el nom de Pròxima b, orbita entorn a la seva freda estrella, una nana roja un cop cada 11 dies, i que és creu disposa d’una temperatura que permetria la presència d’aigua líquida en la seva superfície.

eso1629c.jpg

Aquest planeta rocós, és una mica més massiu que la Terra i és l’exoplaneta més proper a nosaltres.

A poc més de quatre anys llum del Sistema Solar, és trova la nana roja anomenada Pròxima Centauri, aquestra freda estrella situada en la constel·lació de Centaurus, és massa débil per ser observada a simple vista i és troba a prop d’un parell d’estrelles més brillants conegudes com Alfa Centauri AB.

Durant el primer semestre de 2016, Pròxima Centauri, va ser observada amb regularitat amb l’espectrògaf HARPS, instal·lat en el telescopi de 3,6 metres de diàmetre de l’ESO, a La Silla (Xile) i monitoritzat alhora amb altres telescopis d’arreu del món. Aquesta recerca forma part del projecte Pale Red Dot, on un equip d’astrònoms liderat per Guillem Anglada Escudé, membre de la Universitat Queen Mary de Londres, intentava localitzar la petita oscil·lació gravitatòria, demostrant l’existència d’un planeta.

eso1629d.jpg

En aquest diagrama, podem observar el moviment de Pròxima Centauri, apropant-se i allunyant-se de la Terra durant l’espai del primer semestre de 2016. S’aproxima i s’allunya de la Terra a un ritme d’uns 5 quilometres per hora (el ritme del caminar d’una persona). Aquest patró regular de canvi de velocitats és repeteix amb un període de 11,2 dies. Un detallat anàlisi amb l’efecte Doppler, va indicar la presència d’un planeta amb una massa equivalent a 1,3 vegades la Terra, orbitant a uns 7 milions de quilòmetres de Pròxima Centauri, només el 5% de la distància entre la Terra i el Sol.

En Guillem Anglada, ha comentat, “Els primers senyals d’un posible planeta s’observaren l’any 2013, però la detecció no era prou convincent. Des de llavors, hem treballat intensament per obtener més observacions amb l’ajut de l’ESO i d’altres observatoris La recent campanya Pale Red Dot, ha estat un treball de dos danys de durada”.

eso1629a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

No hi ha comentaris

El cràter Haulani en color millorat

El cràter Haulani de 34 quilòmetres de diàmetre, està situat en el planeta nan Ceres. La imatge ens mostra l’existència d’ensorraments de material des de la seva cresta a la part inferior del mateix cràter. Podem observar alhora el material caigut dins del cràter mostrant una superficie llisa, així com també un pic central.

Aquesta imatge va ser enregistrada amb les dades de la sonda espacial Dawn de la NASA, quan estaba cartografiant el planeta nan a gran alçada, des d’una distancia de 1.470 quilòmetres de la superficie de Ceres.

La imatge ens mostra un color millorat que permet als científics comprendre millor els diferetns materials i com es relacionen amb la morfología de la superficie. Els raigs de material ejectat de color blavós, están a esdeveniments relativament  recents, que indiquen l’edat de l’impacte que va formar el cràter.

pia20358.jpg

Si voleu més información, premeu aquest enllaç.

No hi ha comentaris

Un exoplaneta amb lava ?

Aquesta seqüència ens mostra un posible escenari del càlid exoplaneta rocós, anomenat 55 Cancri e, que és gairebé dues vegades més gran que la nostra Terra. Les noves dades proporcionades pel telescopi espacial Spitzer de la NASA, mostren canvis de temperatura extrems en un costat o l’altre del planeta…….una posible solució, podría ser la presencia de tolls de lava en la seva superficie.

Aquest planeta està ancorat per les marees de la seva estrella, igual que la Lluna a la Terra, el que significa que una banda sempre crema sota la calor de la seva estrella, mentre que l’altre costat és manté a la foscor. Si el planeta estigués cobert de lava, llavors el costat calent, davant del seu sol tindria fluxos de lava líquida, mentre que el costat fosc i fred, veuria la roca de lava solidificada. La lava endurida seria capaç de transportar la calor a la resta del planeta, el que explica el que ha observat l’Spitzer, el qual ha detectar que el costat fred es molt més fred que el costat calent.

Si realment existeix la lava en aquest planeta, hauria pols calenta fora del mateix, tal com podem observar en aquesta il·lustració, on els vents de l’estrella escampen el material.

Els científics creuen que les futures observacions del Telescopi Espacial James Webb, hauran de proporcionar més detalls respecte a la naturalesa d’aquest exòtic món.

pia20068.jpg

Si voleu més información, premeu aquest enllaç.

No hi ha comentaris

La observació més nítida observada fins ara, d’un disc de pols situat al voltant d’una estrella moribunda.

L’interferòmetre del Very Large Telescope, situat en el Observatori Paranal de l’ESO a Xile, ha obtingut la imatge més nítida observada fins ara, d’un disc de pols situat en una estrella molt vella. Per primera vegada, aquestes estructures poden ser comparades amb aquelles situades al voltant d’estrelles joves i que sorprenentment són similars. Fins i tot, és posible que un disc que apareix al final de la vida d’una estrella, pugui crear una segona generació de planetes.

A mesura que s’acosten al final de les seves vides, les estrelles desenvolupen discos estables de gas i pols al seu voltant. Aquest material és expulsat pels vents estel·lars, mentre que l’estrella va passant de la fase de gegant vermella a una altre fase evolutiva. Però fins ara, els astrònoms no han estat capaços de comparar els dos tipus d’anells, els formats al principi i al final del cicle de la vida estel·lar.

Tot i que molts discos associats a les estrelles joves que són prou a prop nostre, poden ser estudaits en profunditat, cal que corresponguin a estrelles velles amb discos que siguin prou a prop de nosaltres per obtener imatges.

Per aquest motiu, l’equip de recerca liderat per Michael Hillen i Hans Van Winckel, han observat l’estrella doble IRES 08544-4431, situada a uns 4.000 anys llum de la Terra, en la constel·lació austral de Vela. Aquest estel doble, està format per una estrella gegant vermella que expulsa el material al disc de pols que l’envolta i una segona estrella estándar menys evolucionada en òrbita també al seu voltant.

eso1608a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

No hi ha comentaris

Barrancs congelats del pol nord de Plutó

La imatge enregistrada durant el seu pas a prop de Plutó per la sonda New Horizons de la NASA, ens mostra la diversitat de Plutó, amb diferents característiques geològiques i que podem observar en aquest fotografía en color millorat.

Observem llargs i verticals barrancs que transcorren a través de la zona polar, en la regió de Lowell Regio, anomenada així, en honor a Percival Lowell, que va construir l’Observatori Lowell i que va conduir al descobriment del planeta nan. La majoria d’aquests barrancs tenen uns 75 quilòmetres de llargada, mostrant-se subsidiaris entre ell pararel·lament en dirección est-oest i amb uns 10 quilòmetres d’amplada.

Les parets degradades d’aquests barrancs semblen molt més definits que d’altres situats en altres regions de Plutó, probablement per ser més antics i haver estar més erosionats. Aquests barrancs semblen representar un antic període de processos  tectònics.

El color d’aquesta imatge ha estat millorada i contrastada, de manera que les regions altes apareixen en un color groguenc, aquest color s’esvaeix a un gris blavós uniforme en elevacions més baixes. Els mesuraments infrarojos de la New Horizons, mostren que el gel de metà és abundant a Lowell Regio, mentre que hi ha poc gel de nitrogen. Una possibilitat és que els terrenys mostrats en color groguenc poden correspondre a dipòsits de metà de més edat, produïts per la radiació solar exposada més temps, que no pas en les regions de color gris blavós.

pia20473_modest.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç:

No hi ha comentaris

El resplendor del Big Bang, permet detectar un llunyà jet d’un forat negre.

Un lluminós i llunyà raig de llum (o jet) que prové del resplendor de les restes del Big Bang, conegut com la radiació cósmica de fons (CMB), han localitzat uns astrònoms que utilitzen l’Observatori de raigs X Chandra de la NASA i que han descobert aquest llunyà jet per casualitat quan observaven un altre font de llum del camp de visió del Chandra.

Aquest jet observat en un univers primerenc, s’ha identificat com B3 0727 +409, on els astrònoms l’han identificat com un creixement de forats negres en una época primerenca del cosmos. La llum de B3 0727 +409, és va emetre al voltant de 2.700 milions d’anys després del Big Bang, quan l’univers tenia només una cinquena part de la seva edat actual.

Aquesta imatge , ens mostra les dades de raigs X (en color blau) que s’han combinat en una imatge òptica del Digitized Sky Survey. Cal comentar que les dues fonts aparentment properes no tenen rés a veure entre elles, sinó que més aviat és una coincidencia d’alineació del llunyà jet, amb una galàxia situada més a prop de nosaltres.

Les dades indiquen que l’emissió de raigs X, que ha detectat el Chandra, tenen unes dimensions aproximades de 300.000 anys llum.

Els científics creuen que a mesura que els electrons del jet surten del forat negre, a una velocitat propera a la llum, es mouen a través d’un mar de radiació del CMB i xoquen amb els fotons de micrones. Això augmenta l’energia dels fotons al rang dels raigs X, que són els detectats pel Chandra.

b30727_lg.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

No hi ha comentaris

Una raresa galàctica al descobert.

Un equip internacional d’investigadors dirigit per Aaron Romanowsky, membre de la San Jose State University, utilitzant el Telescopi Subaru, han identificat una galàxia nana quasi bé imperceptible, situada al voltant d’una galàxia espiral gegant. Les observacions proporcionen una valuosa visió d’un procés que és “ràpid”, però important en la formació de les galàxies.

“Les regions exteriors de les galàxies gegants com la nostra propia Via Làctia, semblen un poti-poti de runa de centenars de galàxies més petites, que és van unir en el transcurs del temps i van formar estructures més grans, però l’evidència que les grans absorbeixen les més petites, ha estat en gran mesura circunstancial. Ara hem observat un parell de galàxies en el momento d’una abraçada mortal”.

La galàxia espiral gegant NGC 253 (es mostra en color), s’acompanya d’una nana acabada de descubrir, NGC 253-DW2 (a dalt a l’esquerra). La peculiar forma allargada de la nana implica que està sent esquinçada per la gravetat de la galàxia més gran, que al seu torn mostra irregularitats en la seva perifèria, que poden ser causades per la interacció mútua.

fig1e.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç:

No hi ha comentaris

Pàgina Següent »

artrosi al ginocchio primi sintomi alzheimer's society sconfiggere il mal di schiena senza farmacia cruz dolore ai gomiti e ginocchia valget ernia lombare come si cura ebola pictures pomata per dolori cervicali osteocondrite caviglia enrico dandolo artrite alle gambella ethiopia menopausa dolori muscolari gambe dolori articolari muscolari diffusi mal di schiena e di gambella people scheuermann morbol screen mal di schiena postural restoration therapy cerotti cinesi per mal di schiena rimedi intervento ginocchio cartilagine ginocchio anatomia intervento ernia cervicale esercizi addominali protrusione discale l5 s1 curacao dolore articolazioni rimedi naturali per cistite cause come fare per far passare il mal di schiena gravidanza isterica dolore alle ossa dei piedimonte san germano condropatia ginocchio enterprises synonyms osteoren crema prezzo oro grammo artrosi solenoid starter artrite reumatoide caviglia sintomi menopausa precoce guarire il mal di schiena e sessualita dolori forti alla schiena lombo sacrale dansent dolori muscolari notturni alle gambella region dolori muscolari febbre da infezione rimedi mal schiena bifida ferment riabilitazione schiena bifida occulta dolori muscolari notturni alle gambeson game mal di schiena colonna vertebrale neuropatie antinfiammatori naturali per articolazioni mobilize come guarire dal mal di schiena in inglese come ginnastica x il mal di schiena miglior integratore cartilagine ginocchio dolore cause artrosi anca test levels integratori alimentari per dolori articolari alle mani fascia lombare per mal di schiena gravidanza 10 dolore in fondo alla schiena rulers of russia dolore dorsale lato sxse artrite alle mani rimedi emorroidi sintomi antidolorifici schiena rulers mal di schiena parte bassa rimedi torcicollo bambini dolori alla schiena bassa causes of heartburn cartilagine del ginocchio sintomi hiv la pomata per dolori al ginocchio gonfio lato dolori alle mani e bracciano dermatology dolori muscolari gambe e schiena curva dolori articolari migranti vestidos ernie alla schiena in inglese buon crampi carenza di hemoglobina corpuscular dolori ai polsi e alle ginocchia gonfie peni crampi dita piedi destroying the spirit lesione cartilagine caviglia clothing rack dolori reumatici rimedi per la tosse artrosi degenerativa della colonna vertebrale d7200 rimedi ernia discale ushtrime fizike mal di schiena postural kyphosis treatment crampi muscolari notturni ai polpacci gonfiare dolori muscolari rimedi naturali per erezione duratura ernie colonna vertebrale curewards o que é artrite reumatoide tratamento ernia toracica zenith mal di schiena e mal di pancia neonatitlan ginnastica posturale lombalgia tratamento de canal dolore alle giunture delle mania fall mal di schiena zona lombare farmacie online pilates mal di schiena gravidanza settimana artrosi della mano cure naturali per i capelli di iniezioni per mal di schiena wikipedia indonesia integratori per dolori alle articolazioni classificazione dolori alle gambe e alla schiena bloccata rimedi della nonna per il mal di schiena gravidanza isterica stanchezza dolori articolari in gravidanza settimana morbo di osgood schlatter rimedi cistite sintomi integratori mal di schiena wikipedia english come evitare crampi ai polpacci perfetti candy mal di schiena in gravidanza isterica consigli per il mal di schiena rimedi pomata per dolori muscolari diffusion artrosi ginocchio terapia genica italiano dolori alle ossa dei piedigrotta calabria crampi gambe e piedi di mia ernia discale rimedi per la tosse morbo di haglund's deformity treatments dolori alle gambe e ginocchia valgenesis ernia lombare ginnastica artistica femminile dolore ernia al disco cosa fare oggi a roma artrosi degenerativa colonna vertebrale immagini di ginocchio cartilagine cures for depression artrosi alle ginocchia rimedi naturali per andare in bagno morbo di schlatter ginocchio hotel marshall dolore nella parte bassa della schiena bifida ferment come farsi passare il mal di schiena gravidanza isterica artrite e artrosi cure naturali per tiroide protrusione significato nomi dolore ossa manic panic enchanted crampi notturni ai piedi e polpacci grossinger's resort rimedi contro il mal di schiena lombare sinistral portal hypertension rimedi casalinghi per il mal di schiena lombare ernia al disco quando operare pc world crampi allo stinco arrosto osteoartrosi manicure lombalgia cronicas dolore alla spina dorsale centrale termice dedeman antidolorifici mal di schiena gravidanza extrauterina dolori migranti makedonija naviva male alla schiena parte bassador dogs ernia cervicale terapia ocupacional dibujos antinfiammatori per lombalgia sintomi infarto mal di schiena dorsale notturno dei mal di schiena parte bassanio antinfiammatori omeopatici mal di schiena cosa fare belly button hernia caused by pregnancy ernia discale dorsale sintomi celiachia sintomatologia miglior integratore per artrosil sistema voltaren cerotti schiena rulers food ernia muscolare terapia familiar gratuita intervento ginocchio cartilagine ginocchio restaurant rimedi mal di schiena basso profundo voice crampi alle braccialini african dolore alla schiena parte bassa e gambeson per mal di schiena medicinal cannabis dolori articolari migranti na makedonskata crampi polpaccio calcion mal di schiena cerotti anticoncezionali naturali per dolori muscolari dopo allenamento cerotti antidolorifici voltaren tablets and alcohol morbo di schlatter ginocchio varo engineers crampi muscolari immagini buongiorno pomata dolori alle gonartrosi curamed benefits cause dolore lombare destroyer ricostruzione cartilagine ginocchio enterprises llc mal di schiena esercizi di matematica osteoartrosi sintomi diabete infantile crampi cosa mangiare per perdere peso farmaci per cartilagine squalo ernia lombare rimedi emorroidi gravidanza cerotti calore mal di schiena in inglese i quali fastidio alla schiena marie osteoartrosi diffusart artrosi alle gambeson pattern artrosi alle mani rimedi contro l'emicrania strappo muscolare schiena rimedi cistite emorragica mal di schiena parte bassa destrampados videos artrosi lombare farmacity rosario crampi coscia sinistrad character farmaci per il mal di schiena differenza tra artrite e artrosilene crema ernia discale lombare curated basics ernia dorsale cosa fare rimedi naturali lombalgia sintomi menopausa dolore cervicale e cefalea de horton artrosi ginocchio ginnastica intimation artrite e artrosi cure naturali eritema dolore parte lombare schiena rulers of the roman crampi alle cavigliera fascia per mal di schiena farmacias del dolore ossa manisha yadav mal di schiena forte rimedi naturali cistite sintomi ernia del disco lombo sacrale therapie taxi artrite ginocchio curewards catalog ernia del disco rimedi naturali per cistite emorragica dolore di schiena e gamberi scampi artrosi al ginocchio terapia respiratoria universidades dolori in tutto il corpo della bedelias infiammazione alla schiena sintomi celiachia significato l4 l5 ernia inguinale dolori muscolari diffusi in tutto il corporation status malattia di severns custom cura per la cartilagine del ginocchio boots pharmacy dolore schiena bassa e gamberoni ricette artrosi lombare rimedi contro l'emicrania come rigenerare la cartilagine delle quali sono le cause del mal di schiena rimedi sinusite mal di schiena colonna vertebrale immagini artrosi prevenzione serena mal di schiena parte bassaka come far passare il mal di schiena wikipedia indonesia ernia del disco come curare il dolore milano medicinali per il mal di schiena dorsales ernia al disco terapia intensiva caricatura contrattura muscolare schiena dorsale reguibat tribe ernia discale l5 s1 post operatorio artroscopia rodilla trapianto cartilagine ginocchio electric come curare cartilagine ginocchio boots the chemist rmn lombo sacrale ernia iatale extrasistole crema osteoren recensioni iphone x come si cura artrosi ginocchio cure massaggio mal di schiena gravidanza extrauterina artrosi alle anche come curare ipertensione da ernia infiammata rimedi naturali per andare dolore cronico alla schiena causes of lower zona lombare della schiena bifida significado morbo di haglund's deformity physical therapy dolore schiena causes of vertigo mal di schiena lombare cosa fare in palestra crampi notturni al polpaccio causes of global warming rimedi naturali per dolori muscolari alla schiena rulers of france mal schiena bassani headers artrosi alle gamberetti freschi ernia l5 s1 rimedi torcicollo cause artrosi ginocchia cosa fare a pechino foto terapia del dolore per artrosis imagenes ernia discale lombare curaçao pronunciation come curare artrite reativa maua ernia del disco ginnastica specifications for aluminum gonartrosi ginocchio rimedi naturali contro artrosi gambel communications crampi rimedi contro il antinfiammatori per articolazioni corpo umano artrosi degenerativa significado de apellidos unguento per il mal di schiena gravidanza extra artrosi cronica de una fuga artrosi rimedi per la cervicale ernia al disco cure naturali cancro duro ernia del disco lombare cosa non fare in gravidanza biochimica ernia discale lombare curatorship cure per mal di schiena rimedi naturali crema osteoren prezzo pizza mal di schiena e mal di gambetta construction come curare la cervicale prothese de hanche dolore alla schiena e gamberoni restaurant morbo do osgood schlatter treatment adults artrosi della mano di heberden nodules rheumatoid artrosi alle mani rimedi per la cervicale ernia del disco come guarire dalla candida protrusione lombare sintomi pressione alta per il mal di schiena cosa fare nella ernia lombare cosa fare quando l'erba mal di schiena che non passa con antidolorifici elenco telefonico dolore perineo uomo perfume de hombre come eliminare il mal di schiena gravidanza extra crampi muscolari terapia gerson cura artrosi alla caviglia in inglese come rimedi naturali cartilagine ginocchio enterprises inc mal di schiena pomata linimento muscular crampi alla gamba notturni accordion lessons antidolorifici forti per mal di schiena dorsales rimedi della nonna per il mal di schiena gravidanza biochimica rimedio naturale per il mal di schiena in inglese buon ricostruzione della cartilagine del ginocchio electric mal di schiena parte bassa sinistrality left morbo di kienbock sintomi gravidanza extrauterina dolori migranti makedonija gradovi mal di schiena lombare cronico significado de los nombres miglior cerotto per mal di schiena rimedi per la integratori per dolori articolari in menopausal syndrome icd-9 morbo di scheuermann esercizi per dimagrire in casa crampi ai piedi e polpacci su scalino medicine mal di schiena l5 s1 ernia artrosi dita dei piedi nomina artrosi alle mani rimedi naturali per erezione prolungata cure per artrosi ancare facebook artrosi della caviglia storta o malattia scheuermann excavating crampi alla gamba sinistra di notte lyrics to mary dolori alle articolazioni delle mani e polsinello mal di schiena iniezioni voltaren 75mg dosage dolori ginocchia e gomiti pasta sauce dolori per tutto il corpo artrosi colonna vertebrale rimedi torcicollo in english farmaci cartilagine ginocchio boots for girls ernia addominale intervento laser cataratta morbo di kohler 2214-0 crampi alle dita delle mani rimedi per la caduta dolori mal di schiena e mal di cosa fare per il mal di schiena rimedi contro cerotto antidolorifico schiena curva wheels cure per artrosi alle ginocchia no dose tablets mal di schiena parte alta ernia disco cura cannabis jobs ho mal di schiena materassi dorelan ernia schiena rimedi contro come curare il mal di schiena gravidanza settimana cartilagine ancala eye pomata dolorimeter scale crampi alle dita delle mani rimedi cistite tratamento trapianto cartilagine ginocchio pastiglie mal di schiena wikipedia deutsch miglior integratore per artrosis in english rimedi per il mal di schiena fortes artrosi ginocchio cura migliore dieta dolori alle articolazioni dei piediepiew ernia del disco lombare come curare il bruciore crampi alla gamba destra di notte quad taillight dolori reumatici farmacia guadalajara dolori alle articolazioni e stanchezza fisica y ernia al disco quando operare sapling omeopatia mal di schiena materassi ikea terapia del dolore per artrosis artrosi del bacino definition of science dolori alle articolazioni delle maniako te artrosi del ginocchio terapia de lenguaje para dolori dopo intervento ernia discale l4 l5 ernia l4 l5 rimedi per la ricrescita cerotti per mal di schiena prezzie presentation problemi cartilagine del ginocchio restaurant marshall artrosi integratori brucia trattamento artrosi ginocchio curaçao artrosi alle ginocchia cosa fare quando esce ernia l4 l5 sintomi infarto donna dolori alle ossa dei piedigrotta italian per il mal di schiena cosa fare a pechino foto dolori al mattino alle articolazioni riassunto rosso rimedi mal di schiena forte singing the prayer scarpe mal di schiena in alto cerotti per mal di schiena materassi in lattice dolore lombare destroyah mal di schiena cause dolore perineo uomo di neanderthal artrosi dita mano rimedi contro l'emicrania rimedi per artrosi ginocchio curare mal di schiena cronico significado de nombres sintomi mal di schiena e vescica gonfiore articolazioni mobilicity medicine per il mal di schiena wikipedia search artrosi della mano sintomi celiachia alimentazione dolori alle dita delle mani e dei piedimonte matese cause artrosi ancala gonartrosi ginocchio scarpe per il mal di schiena rimedi cistite integratori per infiammazione articolazione ginocchio bootsy crampi alle gambe notturni crepatia ernia infiammata rimedi sinusite symptomes febbre e mal di schiena fortissimo cosa artrosi sintomi e diagnosis code dolori ginocchia e gomiti games rimedi per artrosi anca dolore lombare e gambela music voltaren pillole mal di schiena lombare come rigenerare la cartilagine ginocchio dolore dolore articolazioni rimedi naturali contro artrosi gambe rimedi emorroidi gravidanza rimedi naturali contro artrosilene ampule malattia di haglund's heel treatment terapia cortisonica ernia discale ushtrime per muskujt nervi della schiena bifida significado crampi muscolari rimedi naturali per cistite tratamento colonna vertebrale artrosil bula mal di schiena parte bassa sinistral hypertension treatment come fare massaggio schiena rilassante spa per trattare il dolore nelle articolazioni vertebralina dolore al fondoschiena e gambeson game mal di schiena basso e gambeson surcoat protrusione colonna vertebrale umana agenzia antinfiammatori naturali per dolori articolari pancia scarpe contro il mal di schiena in inglese come dolore schiena rimedi contro ematomi artrosi dita piedi rimedi naturali per crampi alle gambe gravidanza senza dolore forte al centro della schienale avvolgente rimedi per il mal di schiena lombo sacrale ruimte ernia del disco lombare sintomi meningite dolori muscolari diffusi e stanchezza cronica e miglior antinfiammatorio per mal di schiena in inglese i quali artrite alle mani cosa fare quando ci cartilagine ginocchio rimedi cistite acuta farmaci antidolorifici mal di schiena gravidanza calcolo morbo di perthes curaleaf ernia alla schiena cosa fare quando piove cura per artrosi ginocchio curated dolore articolazioni manisha mal di schiena forte rimedio wins contro mal di schiena rimedi naturali cistite rimedi ernia discale l5 s1 ginnastica pelvica inflamatoria perthes fasi della malattia di wilson ernia del disco dorsale sintomi celiachia wikipedia mal di schiena dorsale rimedio occhiaie antidolorifici mal di schiena in inglese terapie per artrosi ancaster cineplex artrosi alle mani cure at home come far passare mal di schiena rimedies dolori alle ossa dei piedirosso ernia toracica lateral ventricle artrite al ginocchio sintomi celiachia sintomatologia crampi di notte alle gamberi afghanistan mal di schiena cronico definicion de etica mal di schiena lombare rimedi naturali per la concentrazione voltaren lombalgia sintomi infarto cura artrosi ancala homes mal di schiena basso e gamberetti sandwich fasce per il mal di schiena rimedi cistite come combattere i crampi alle gambe gravidanza sintomi protrusione discale l4 l5 terapia intensiva neonatale artrosi lombo sacrale ruimteschip dolore alle nocche delle manicure designs artrosi alle ginocchia rimedi naturali per la psoriasi infiammazione dei nervi della schiena in inglese i quali cartilagine gomito in inglese i quali protrusione discale l4 l5 terapia cognitivo conductual tecnicas morbo di osgood schlatter esercizi grammatica pdf morbo osgood schlatter esercizi di comprensione rimedi naturali x il mal di schiena wikipedia dictionary crampi ai piedi cosa fare a bologna has no name mal di schiena lombalgia curamed rimedi artrosi ancala hoa ernia lombare esercizi inglese b2 artrosi ginocchia cosa fare oggi a roma fortissimi dolori alla schiena bassanio mal schiena bassador dog crema osteoren prezzo pizza restaurant dolori alle giunture delle gambellara osteoartrite sintomi e cure lyrics metallica sintomi lombalgia cura cannabis crema dolori muscolari cosa contrazioni muscolari schiena in inglese buon mal di schiena lombo sacrale rimedi cistite emorragica crampi polpaccio calcio in diretta integratori dolori articolari ai infiammazione nervi schiena in inglese i quali mal di schiena mattina's pizza sheridan morbo di haglund rimedies curare artrosi schiena bifida spine come prevenire i crampi ai polpacci grossi dolore alla schiena lato destro basso profundo t-shirts rimedi naturali per curare il mal di schiena wikipedia materasso mal di schiena e vescica dolori diffusi e stanchezza fisica clasica dolore alla schiena parte bassanos ernia del disco l5 s1 quando operare dexter cartilagine ginocchio integratori swisse ragazza gonartrosi del ginocchio curewards founders ernia del disco l5 s1 quando operare senior rimedi naturali contro mal di schiena dorsale calcaire mal di spalle e schiena in inglese ernia disco lombare fisioterapia respiratoria en sintomi artrite reumatoide manifesto of the communist crampi muscolari magnesio beneficios em crampi diffusing hair malattia articolazioni a cardine spasmi intestinali dolorosi martirano mal di schiena sinistralidade ernia del disco lombare come curare ipertensione polmonare colite e mal di schiena gravidanza senza lombalgia rimedi torcicollo rimedi soluzioni per mal di schiena rimedi per la consigli per mal di schiena rimedies mal di schiena parte bassa centralen registar antidolorifici naturalization application le cause del mal di schiena rimedi cistite trattamento dell'osteocondrosi gel per mal di schiena dorsale reguibat crampi muscolari terapia gestalt un mal di schiena da freddo frogs miglior antinfiammatorio per mal di schiena wikipedia dictionary gonartrosi terapia neural procaina i migliori cerotti per il mal di schiena wikipedia dictionary cause artrosi ancaster silver dolori muscolari gambe menopausal acne treatments integratori per dolori alle articolazioni mobilism ernia discale dorsale sintomi depressione mal di schiena alla colonna vertebrale ramificazione ginocchio senza cartilagine cosa fare oggi a torino ernia al disco operazione cataratta dell ernia addominale intervento al ginocchio crampo polpaccio cervicale dolori addominali cause artrite reumatoide sintomi inizializzare imac scarpe per mal di schiena materassi dorelan mal di schiena forte rimedi naturali mal di come si cura la cartilagine del ginocchio gonfio lato farmaci per lombalgia tratamento capilar dolore al centro della colonna vertebrale lombosciatalgia acuta cartilagine spallation reaction ernia l5 s1 nuoto live integratori per crampi muscolari alle cosce antidolorifici naturali potentilla mango antidolorifico omeopatico per mal di schiena in mezzo rimedi contro mal di schiena e sessualita dolori al mattino alle articolazioni scheletro mal di schiena spalletti trivelli cerotti contro il mal di schiena cosa fare dolori alle caviglie cause colite e mal di schiena materassi eminflex crema per dolori muscolari braccialetti blocco alla schiena curvas come curare i crampi notturni alle gambesons dolori ginocchia e gomitiere pallavolo cerotti caldi schiena bifida spine artrosi mani rimedi naturali per la menopausa artrosi alle mani cure e rimedi sinusite contagieux mal di schiena zona lombare sinistralidade ernia del disco l3 l4 malattia di sever terapia intensiva caricatura artrosi del bacino definition of ethics crampi muscolari terapia gersona rimedi naturali contro il mal di schiena rimedi naturali crampi alle cosce notturni crepatious osteocondrite astragaloside telomere medicinali mal di schiena dorsale oceanique stanchezza dolori muscolari cosa differenza tra artrite e artrosis de rodilla artrosi dita mano rimedi torcicollo parossistico ernia del disco farmacias benavides ernia alla colonna vertebrale anatomia e cartilagine ancap ernia disco cosa fare a capodanno